hamburger-icon

Kliker.info

Kraj drame : Konačno postignut sporazum, Velika Britanija ostaje u EU !

Kraj drame : Konačno postignut sporazum, Velika Britanija ostaje u EU !

19 Februara
23:56 2016

Slovakian Prime Minister Robert Fico, British Prime Minister David Cameron, German Chancellor Angela Merkel and Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov take part in a group photo with other EU countries leaders at a European Union leaders summit addressing the talks about the so-called Brexit and the migrants crisis, in Brussels, Belgium, February 18, 2016. REUTERS/Yves Herman

Konačni prijedlog sporazuma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji je izrađen, potvrdili su evropski zvaničnici.Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je poručio kako je dogovor dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU.

“Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velike Britanije u EU”, napisao je Tusk na Twitteru, a prenosi Reuters. Po njegovom i stavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera sporazum je “pošten i uravnotežen”.

“Sporazum je načinjen, drama je završena”, napisala je predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite na Twitteru.

Cameron posustaje

Iako je britanski premijer David Cameron prethodno govorio da dogovora o ostanku Velike Britanije u EU još nema i da neće odustati od svojih zahtjeva, kasnije je ipak pristao.

“Dogovorio sam poseban status Velike Britanije u EU. I to ću predložiti svom kabinetu u subotu”, rekao je Cameron.

Četiri su ključna zahtjeva koje je Britanija postavljala – pravo na smanjenje socijalnih doprinosa migrantima, zaštitne mjere za zemlje koje nisu članice eurozone protiv veće integracije, izuzimanje iz napora za zbližavanje Unije i mjere za jačanje konkurentske pozicije Unije.

Evropski lideri se nadaju pozitivnom ishodu.

“Vjerujem da ćemo postići dogovor. Moj utisak je da se, iako postoje različita mišljenja, krećemo ka kompromisu, barem među članovima Vijeća Evrope. Ozbiljan sam u namjeri da Velika Britanija ostane unutar Evropske unije i treba biti jasan i reći da postoji obostrani interes za to. A imam utisak da je i David Cameron svjestan toga”, ocijenio je Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta.

Češki premijer Bohuslav Sobotka objavio je tokom večeri na Twitteru da je nacrt sporazuma sa Britanijom konačno na putu.

Njegov slovački kolega Robert Fico objasnio je zašto je važno da se EU pažljivo odnosi prema britanskim zahtjevima. Po njemu, “EU treba s pažnjom da priđe britanskim zahtjevima, jer bi se njihov izlazak iz Unije odrazio na kompletnu zajednicu evropskih zemalja”.

“Kada bi se radilo o maloj zemlji od nje bi se odmah tražilo da ide. U ovom slučaju, riječ je o velikoj zemlji i svi znate moje mišljenje o velikom i malom psu u politici. Prema tome, moramo obratiti pažnju na zahtjeve Velike Britanije, jer posljedice britanskog izlaska iz EU mogu biti zastrašujuće. I obrnuto, njihov izlazak može da našteti i njima samima”, smatra Fico.

Lideri vjeruju u sporazum

Prethodno su, u nastavku razgovora u Briselu, evropski lideri diskutirali o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji i izbjegličkoj krizi s kojom se Evropa suočava.

Estonski premijer izrazio je uvjerenje da je moguće danas postići sporazum.

“Vjerujem da je moguće danas postići fer dogovor. Razumijem da svi mi slijedimo naše nacionalne interese, ali bi trebalo imati na umu da ako Britanija ode, nećemo postići ništa. Podržavam postizanje sporazuma koji će Cameronu omogućiti da britanskom narodu preporuči da glasaju za ostanak u Uniji”, kaže Taavi Roivas, estonski premijer.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku