hamburger-icon

Kliker.info

Kraj agonije za 1800 radnika : Krivaja prodata Ferimpexu

Kraj agonije za 1800 radnika : Krivaja prodata Ferimpexu

25 Septembra
03:58 2008

Višegodišnja agonija oko 1.800 radnika "Krivaje" iz Zavidovića konačno je okončana. Tvrde to čelnici Vlade FBiH i firme "Ferimpex", koja je od jučer i zvanično većinski vlasnik ovog nekadašnjeg privrednog giganta. Nakon dugotrajnih pregovora, jučer je potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Krivaja 1884".

Nova firma

U novu firmu Vlada FBiH unijeti će skoro kompletnu imovinu nekadašnje "Krivaje", za šta će dobiti 30 posto vlasništva, dok će "Ferimpex" za ulog od deset miliona KM postati vlasnik preostalih 70 posto dionica. Svi radnici ostat će na svojim radnim mjestima. Novi vlasnici obavezali su se da će isplatiti između 12 i 16 zaostalih plata, kao i dugove za neuplaćene doprinose te kratkoročne kreditne obaveze bivše firme. Također u narednom periodu uložit će još oko 20 miliona maraka za obnovu i modernizaciju postrojenja ovog preduzeća. Jedan od vlasnika "Ferimpexa" Ismet Mujanović poručio je da će radnici već od idućeg mjeseca biti pozvani da počnu dolaziti na posao. – Također svi radnici će u narednom periodu dobivati zaostale plate, te one koje zarade kada krene proizvodnja. To znači da će imati dvije plate. Imamo osigurano tržište kroz naš aranžman sa IKEA-om i brojnim drugim kompanijama koje su i ranije sarađivale sa "Krivajom" – rekao je Mujanović.

Očekivanja radnika

Predsjednik Sindikata "Krivaje" Vehbija Aličić također smatra da je konačno okončana patnja radnika i da je potpisivanjem ugovora stavljena tačka na sve probleme. To međutim ipak nije tako. Naime, još nije razriješen način vraćanja dugova prema radnicima koji nisu odustali od sudske naplate svojih potraživanja. To će se rješavati naknadno, a direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić kaže da se još ne zna ni koliko tačno ovaj dug iznosi te da predstoji revizija i popis ovih potraživanja. Također sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona još nije potpisan ugovor o sigurnom snabdijevanju nove firme drvetom, ali Ganić vjeruje da će se i ovo desiti uskoro.

Najsloženija privatizacija

Premijer Nedžad Branković i ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo nisu krili zadovoljstvo urađenim poslom. Ministar Hećo smatra da je ovo najsloženija privatizacija koja je ikada urađena. Premijer Branković najavio je da će Vlada pomno pratiti provođenje ugovora. Jučer je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije odvojilo 350.000 maraka za isplatu plaća u "Krivaji", dok novi vlasnik u potpunosti ne preuzme kontrolu nad upravljanjem u firmi.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku