hamburger-icon

Kliker.info

Kosor u Sarajevu : U politici prema BiH nadopunjujem se s Josipovićem

Kosor u Sarajevu : U politici prema BiH nadopunjujem se s Josipovićem

05 Juna
19:54 2010

Vlade Hrvatske i BiH na zajedničkoj sjednici koja bi trebala biti održana do kraja mjeseca trebale bi riješiti nekoliko otvorenih pitanja, rekla je danas u Sarajevu hrvatska premijerka Jadranka Kosor , ne precizurajući koja će otvorena pitanja biti riješena, ali naglašavajući kako će Hrvatska trajno podržavati politiku jedinstvene BiH.- Vlada Hrvatske njeguje politiku dijaloga, izgradnje, a ne rušenja mostova i moj je posjet BiH na tragu te politike. Prema Ustavu Hrvatske predsjednik i vlada su sukreatori vanjske politike te mogu reći da se s predsjednikom nadopunjujem u provedbi politike suradnje, dijaloga, izgradnje mostova, a ne izazivanju sukoba i podjela – kazala je Kosor, na naš upit je li njen posjet BiH na tragu posjeta i politike predsjednika Ive Josipovića koji je proteklog vikenda obišao mjesta stradanja Bošnjaka, Srba i Hrvata u Republici Srpskoj.

Konferencija pučana         Kosor je ponovila da Hrvatska podržava BiH kao zemlju tri jednakopravna naroda te naglasila da će povratak Hrvata u Republiku Srpsku biti ubrzan nakon što je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik pozvao protjerane da se vrate svojim kućama.Tijekom jednodnevnog posjeta BiH hrvatska premijerka sudjelovala je u radu regionalne konferencije Europske pučke stranke posvećene europskim integracijama te se susrela s predsjedvajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i predsjednicima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem odnosno Božom Ljubićem.Dvije najveće hrvatske stranke u BiH i danas su pokazale potpuno neslaganje u vezi zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čović je najavio da će HDZ BiH kao, kako je istakao, stožerna stranka Hrvata u BiH, imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Žele promjenu Ustava             Pozivam i ostale stranke da podrže našeg kandidata. Pitanje zajedničkog kandidata treba gledati uz kontekstu činjenice da sadašnji Ustav BiH ne garantira da sva tri naroda uistinu izaberu svoje članove Predsjedništva BiH jer Hrvatima člana Predsjedništva BiH mogu izabrati Bošnjaci. Zato zagovaramo promjenu ustava – rekao je Čović, dok Ljubić smatra kako još nije kasno da stranke s hrvatskim predznakom postignu dogovor o jednom kandidatu iz reda Hrvatskog naroda.- Dobro bi bilo i za Hrvate u BiH i za državu BiH da sva tri naroda mogu izabrati svoje predstavnike jer sadašnja ustavna rješenja omogućavaju da izbor člana predsjedništva bude legalan ali ne i legitiman. “Stožerna” stranka Hrvata u BiH previše se oslanja na Milorada Dodika – kazao je Ljubić.

Glasanje dijaspore                         Hrvatska premijerka, iako je naglasila da nije došla miriti posvađane čelnike dva HDZ-a u BiH, smatra da bi bilo dobro da zajednički stav o jednom kandidatu bude postignut. Kosor je naglasila da HDZ Hrvatske može samo pomoći i sugerirati, ali nikako nametati rješenja. Premijerka je pojasnila i da će pravo hrvatskih državljana koji žive u dijaspori biti uneseno u ustav što je dobro rješenje.- Voljela bih da su stranke iz BiH jedinstvene kada govorimo o pravu dijaspore da glasa jer će to postati ustavna kategorija i građani Hrvatske koji žive izvan domovine birat će tri zastupnika u Saboru – kazala je Kosor. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku