hamburger-icon

Kliker.info

Korak do podizanja tužbe : Državni tužilac Furlan naredio istragu protiv Dodika!

Korak do podizanja tužbe : Državni tužilac Furlan naredio istragu protiv Dodika!

12 Maja
10:55 2009

Državni tužilac Hari Furlan naredio je otvaranje istrage protiv premijera RS Milorada Dodika i još 15 osoba iz manjeg bh. entiteta, za koje postoji sumnja da su prilikom izgradnje Administrativnog centra RS i autoputa Bosanska Gradiška – Banja Luka oštetili entitetski budžet za 115 miliona maraka, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.  Zahtjev za dodatne istražne radnje upućen je Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e kako bi se provjerilo je li i koliko je novca oprano prilikom kupovine namještaja za potrebe Vlade RS u inozemstvu, o čemu se detaljno govori u izvještaju koji je SIPA u februaru uputila Tužilaštvu BiH. Drugi zahtjev tužilac Furlan uputio je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od koje se traži dokumentacija da bi bilo utvrđeno jesu li uredno izmireni PDV i carina za uvezenu robu.  Otvaranjem istrage otklonjene su sve dosadašnje špekulacije koje u posljednje vrijeme dolaze iz manjeg bh. entiteta o tome da Tužilaštvo BiH nije nadležno za slučaj "Dodik". Naši izvori kažu da od samog početka nije bilo nijednog razloga za prebacivanje tog predmeta na entitetski nivo.  Član 13. Zakona o Sudu BiH, koji je Dodik putem dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića već pokušao srušiti pred Ustavnim sudom BiH, ali nije uspio, definira da je Sud BiH nadležan za djela utvrđena Krivičnim zakonom BiH i drugim zakonima BiH.

Štetne posljedice              Također, nadležan je i ako ta krivična djela mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu BiH, mogu izazvati druge štetne posljedice za BiH, mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta. Odluka tužioca Furlana implicira da se u Dodikovom slučaju radi o jednoj ili više stavki iz tog člana Zakona.
  
Na provjeri i prodaja Rafinerije                 Osim slučaja izgradnje Administrativnog centra RS i autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, koji istražuje SIPA, već su započete i policijske istražne radnje u vezi s prodajom Rafinerije Bosanski Brod, u okviru kojih ponovo centralnu ličnost zauzima Dodik.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku