hamburger-icon

Kliker.info

Kontroverzna politika : Bijela kuća pod pritiskom zbog razdvajanja imigrantskih porodica (Video)

Kontroverzna politika : Bijela kuća pod pritiskom zbog razdvajanja imigrantskih porodica (Video)

19 Juna
06:47 2018

Imigracija je ponovo u centru pažnje američke javnosti i političara u Washingtonu, dok Trumpova administracija brani kontroverznu politiku razdvajanja imigrantske djece od roditelja na američkoj granici.

Članovi Kongresa iz Demokratske stranke pridružili su se u nedjelju demonstrantima ispred imigracionih pritvora u New Jersey i Texasu, koji su protestovali protiv politike razdvajanja djece od roditelja koji ilegalno prelaze granicu SAD i Meksika

“Naša nacija ne smije da bude ovakva”, poručio je kongresmen Jerrold Nadler, koji se sa još šest članova Kongresa iz New Yorku i New Jerseya sastao sa pet pritvorenika u objektu u gradu Elizabet.

Medijski izvještaji o razdvajanju djece od roditelja povećali su politički pritisak na Bijelu kuću, a kontroverznu politiku Trumpove administracije kritikovali su i pojedini republikanci.

Američki zvaničnici saopštili su prošle nedjelje da je od sredine aprila do kraja maja, gotovo dvije hiljade djece razdvojeno od odraslih na granici.

Sekretar za pravosuđe Jeff Sessions u maju je najavio politiku “nulte tolerancije” odnosno da će sve koji nelegalno uđu u Sjedinjene Države, uključujući i azilante, biti krivično gonjeni što obično vodi do razdavajanja djece od roditelja. On je u ponedeljak poručio da “djeca neće morati da se odvajaju od roditelja, ako se izgradi zid na granici SAD i Meksika”.

Zvaničnici administracije saopštili su da je ta mjera neophodna da bi se obezbjedila granica i spriječila ilegalna imigracija.

Međutim, politiku aktuelne administracije kritikovali su ljekari, vjerski lideri i imigracioni aktivisti, koji upozoravaju da bi pojedina djeca mogla da imaju trajnu psihološku traumu. Djeca se drže u vladinim objektima, ili privremeno smještaju kod sponzora ili u hraniteljskim porodicama.

Pojedini umjereni republikanci zatražili su od Trumpa da okonča spornu imigracionu mjeru, dok je sam predsjednik pokušao da optuži demokrate za aktuelnu situaciju, uz tvrdnju da bi njihova podrška za usvajanje šireg imigracionog zakona zaustavila razdvajanje djece od roditelja.

U ponedjeljak je tweetovao da su demokrate “slabe i neefikasne u pogledu pogranične bezbjednosti i kriminala”.

“Kažite im da počnu da razmišljaju o ljudima kojima je kriminal, koji potiče od ilegalne imigracije, nanio veliku štetu. Promijenite zakone”, poručio je Trump na Twitteru.

Savjetnica Bijele kuće Kelien Konvej saopštila je da kao “majka, katolkinja i neko ko ima savjest može da poruči da niko ne voli tu politiku, te da je predsjednik već rekao da želi da je okonča”.

Portparolka Melanije Trump rekla je za CNN da prva dama SAD “mrzi što se djeca razdvajaju od svojih porodica” i da se nada da će članovi Kongresa iz obje stranke moći da se saglase u pogledu imigracione reforme.

U autorskom članku za dnevnik Washington Post, bivša prva dama Laura Bush, surpuga Džordža W. Busha, navela je da živi u pograničnoj saveznoj državi i da cijeni potrebu da se zaštite američke granice.

“Međutim, ova politika nulte tolerancije je okrutna. Nemoralna”, napisala je Bush i istakla da je snimci iz imigracionih pritvora podsjećaju na kampove za Amerikance japanskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata, “koji se sada smatraju jednom od najsramnijih epizoda u američkoj historiji”.

Demokrate su optužile predsjednika da dhecu drži kao političke taoce da bi osigurao usvajanje oštrijih imigracionih mjera, kao što je finansiranje zida na američko – meksičkoj granici.

Oglasio se i visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein koji je, u posljednjem govoru na tom položaju, ocijenio da je riječ o nemoralnoj politici i pozvao Sjedinjene Države da “odmah okončaju praksu nasilnog razdvajanja djece”.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku