hamburger-icon

Kliker.info

Konstituiran Predstavnički dom Parlamenta BiH : Džaferović predsjedavajući, Krišto i Bosić zamjenici, Dodikov SNSD u opoziciji

Konstituiran Predstavnički dom Parlamenta BiH : Džaferović predsjedavajući, Krišto i Bosić zamjenici, Dodikov SNSD u opoziciji

09 Decembra
15:55 2014

Dzaferovic11Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je u utorak u Sarajevu nakon što je izabrano rukovodsto tog doma te članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.Za članove Kolegija Doma izabrani su Šefik Džaferović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), Borjana Krišto, poslanica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, i Mladen Bosić, poslanik Srpske demokratske stranke.Džaferović je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran s 27 glasova za, sedam protiv i osam suzdržanih.

Za prvu zamjenicu Predstavničkog doma Borjanu Krišto glasalo je 35 poslanika, sedam je bilo suzdržano, a glasova protiv nije bilo.Džaferović je nakon završetka konstituirajuće sjednice izjavio da želi da Predstavnički dom u ovom mandatu ima konstruktivan rad, iza kojeg će stajati rezultat.”Želim da kao rezultat, između ostalog, i tog konstruktivnog rada Bosna i Hercegovina konačno deblokira svoje integracijske procese. Želim da se u Bosni i Hercegovini konačno da zamah ekonomskom razvoju, zapošljavanju i svim onim pitanjima koja se nalaze u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma kao jedne od tih ključnih institucija”, kazao je Džaferović.

Špirić: SNSD opozicija na državnom nivou

Aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine i novoimenovani poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je rekao da su sretne zemlje u kojima se vlast mijenja na demokratski način.

“Svima koji su izabrani želim čestitati. Očekujem da će raditi u interesu svih. U SNSD-u smo odlučili da budemo opozicija i radićemo na našem programu, koji se nekada nekome neće dopadati, ali sve što bude konstruktivno u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonima imaće podršku SNSD-a”, kazao je Špirić.Poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović rekao je da će SDP biti vrlo oštra i konstruktivna opozicija.

“Gdje god budemo mogli dati svoj doprinos da procesi u Bosni i Hercegovini idu brže, gdje god vidimo dobar prijedlog, mi ćemo ga u svakom slučaju podržati”, kazao je Magazinović i najavio da će SDP “vrlo otvoreno i jasno kritizirati sve one stavove s kojima se ne bude slagao”.

Ivanić: Vijeće ministara do kraja januara

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je izjavio da u Predsjedništvu postoji dogovor da se, nakon konstituiranja Predstavničkog doma i formiranja Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, uđe u proces konsultacija o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Uvjereni smo da će se i jedan i drugi proces završiti do kraja ovog mjeseca, tako da bismo do tada trebali imati predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, a u istom trenutku i kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, rekao je Ivanić.Izrazio je nadu da bi u tom kontekstu konstituiranja Vijeća ministara mogao biti završen do kraja januara, odnosno prvih desetak dana februara.

Broj poslanika po strankama

U skladu s Poslovnikom, prvu sjednicu Predstavničkog doma, nakon oktobarskih općih izbora, sazvao je Kolegij Doma iz prethodnog saziva, a sjednicom je predsjedavao najstariji izabrani poslanik, kao privremeni predsjedavajući, Mirsad Đonlagić, poslanik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.Prije početka konstituirajuće sjednice, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić uručio je poslanicima uvjerenja o dodjeli mandata.Novoizabrani poslanici dali su svečanu izjavu.

U novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati 10 poslanika, devet iz entieta Federacija BiH i jednog iz bh. entiteta Republika Srpska.Demokratska fronta imat će pet zastupnika, SBB BiH četiri, HDZ BiH i stranke koje su u koaliciji s njom četiri, SDP tri, HDZ 1990 jednog, kao i Bosanskohercegovačka partiotska stranka i A-SDA.SNSD će imati šest poslanika, SDS pet, Partija demokratskog progresa – Narodna demokratska partija jednog i Demokratski narodni savez jednog poslanika.

Konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pojedini ambasadori, predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku