hamburger-icon

Kliker.info

Kongres SDP BiH : Lagumdžija ostaje predsjednik, Komšić dobio najveći broj glasova

Kongres SDP BiH : Lagumdžija ostaje predsjednik, Komšić dobio najveći broj glasova

15 Marta
17:16 2009

Član Glavnog odbora SDP-a Damir Mašić kaže da je “predsjednik SDP-a Zlatko lagumdžija dobio 408 glasova što je ukupno 86 ili 87 posto delegata koji su pristupili glasanju i čiji su glasački listići bili važeći”. Pri izboru članova Glavnog odbora SDP-a, najveći broj glasova dobio je potpredsjednik ove stranke, aktuelni član predsjedništva BiH, Željko Komšić. Podnoseći referat delegatima Kongresa, Zlatko lagumdžija je govorio i o aktuelnoj situaciji u BiH u svjetlu globalne finansijske krize. "Danas, trgovinski deficit od blizu 10 milijardi KM, skoro je duplo veći od ukupno ubranog poreza na dodatnu vrijednost, u čitavoj državi" rekao je Lagumdžija osvrćući se na rad aktuelne vlasti.  

Kritike na račun vladajuće strukture                  "Danas su i Amerika i Evropska unija, spremni da pomognu da se dovrši posao u Bosni i Hercegovini, da ponovo urade više za Bosnu i Hercegovinu, ali nisu spremni da to učine dok Bosna i Hercegovina i njeni lideri ne urade više za svoju zemlju" rekao je Lagumdžija. "Neovisno o tome što ni oni nisu svi isti, rezultat njihovog rada je zajednički: strah i neizvjesnost, rastući kriminal i nezaposlenost, nove podjele na podobne i nepodobne, i to svega i svačega" kazao je lider SDP-a. "Na kraju narednog četverogodišnjeg mandata, trebamo doći do BiH 2014. kao punopravne članice NATO i potom zemlje EU, a da bi o tome razmišljali, moramo biti pobjednik narednih izbora i nosilac promjene Bosne i Hercegovine od 2010" naglasio je Lagumdžija. 

Paket promjena – BiH kao republika sa geografsko-ekonomskim regijama          SDP je na Kongresu punudio odgovore na aktuelnu političku situaciju u BiH; "paket promjena" koji podrazumijeva uređenje BiH kao republike sa multietničkim geografsko-ekonomskim regijama. "BiH mora biti normana, funkcionalna država koja će sama odlučivati o svojoj budućnosti" i to je platforma od koje, prema riječima Damira Mašića, ova stranka neće odustati i sa kojom će pred građane izaći na naredne opće izbore, "bili oni redovni ili vanredni".Delegati Kongresa SDP-a BiH jednoglasno su usvojili izmjene i dopune statuta stranke. Ovim izmjenama predviđeno je da se ubuduće bira pet potpredsjednika stranke, umjesto dosadašnja tri. Izmjene se odnose i na rad i strukturu kantonalnih odnosno regionalnih, gradskih, općinskih i osnovnih organizacija SDP-a. 

Veća zastupljenost žena i mladih u SDP-u                    Novim odredbama predviđeno je da žene budu zastupljene s 35 posto u organima stranke, te da se osigura participacija mladih u visini od 30 posto. Nije bilo izmjena u dijelu koji se odnosi na predsjednika SDP-a BiH i broj mandata koji može obnašati.Sjednica Glavnog odbora SDP-a uslijediće za 14. dana, a na njoj će biti izabrani petorica potpredsjednika SDP-a, članovi Predsjedništva, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i generalni sekretar stranke.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku