hamburger-icon

Kliker.info

Konačna presuda ratnim zločincima : Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu po 22 godine zatvora

Konačna presuda ratnim zločincima : Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu po 22 godine zatvora

30 Juna
16:37 2016

stanisic-zupljaninŽalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju danas je potvrdilo presudu Pretresnog vijeća kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, dva bivša visoko rangirana dužnosnika Srba u Bosni i Hercegovini kažnjena sa po 22 godine zatvora.Stanišić je bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin bivši načelnik regionalnog Centra službe bezbjednosti u Banjoj Luci.

Optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio da se trajno uklone Bošnjaci, Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s teritorija “planirane srpske države” u BiH.

Žalbeno vijeće odbilo sve žalbene osnove Miće Stanišića, ustanovilo kako je Pretresno vijeće napravilo neke greške, no one ne utiču na presudu. I žalbene osnove Stojana Župljanina su također odbijene, a ustanovljene greške Pretresnog vijeća nisu uticale na presudu, naveo je Carmel Agius, predsjedavajući Žalbenog vijeća.Vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva kod zaključenja osuđujuće kazne gdje se navodi kako nisu dopustivo kumulativne sa drugim i također kako je Pretresno vijeće propustilo izreći presude po određenim tačkama optužnice, ali je odbilo izreći nove osuđujuće kazne.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku