hamburger-icon

Kliker.info

Komšićeva poruka Plenkoviću: Hrvatska odmah mora povući naoružane policajce iz BiH

Komšićeva poruka Plenkoviću: Hrvatska odmah mora povući naoružane policajce iz BiH

01 Augusta
16:43 2019

Nakon  reakcije premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da mu je žao zbog “pretjeranih reakcija političara iz BiH” u vezi sa slučajem posjete Kolinde Izraelu, stigao je odgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je za Klix.ba kazao da Hrvatska odmah mora povući sve pripadnike MUP-a RH koji, prema saznanjima bh. službi, ulaze na teritorij Bosne i Hercegovine maltretirajući migrante.

Komšić: Umjesto traženja isprike, neka narede povlačenje naoružanih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj krajini

“Radi se o nedopustivom narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto trašenja isprike zbog laži u koje su se sapleli njihovi dužnosnici, neka narede povlačenje naoružanih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj krajini”, poručio je Komšić Plenkoviću.

U Sarajevu je jučer obavljen razgovor savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s hrvatskim veleposlanikom Ivanom Sabolićem, a između ostalog spomenut je i problem “upada naoružanih hrvatskih policajaca na teritorij BiH”. 

Veleposlaniku Saboliću je skrenuta pažnja da u rejonu Bosanske krajine službenici MUP-a Republike Hrvatske naoružani ulaze na teritoriju BiH, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. 

“‘Tenzije’ su samo reakcije na nastupe visokih hrvatskih dužnosnika i zbog njihovog uplitanja u unutarnja pitanja BiH. Pozivamo da odmah na najvišem nivou pristupimo rješavanju svih otvorenih pitanja između dvije susjedne i prijateljske zemlje”, zaključio je Komšić.

Podsjetimo, članovi predsjedništva BiH Komšić i Džaferović žestoko su napali Kolindu zbog izajava u Izraelu, za koje se na kraju ispostavilo da ih nije izgovorila, što je potvrdila i novinarka koja je te izjave objavila, a ticale su se povezanosti BiH vlasti i militantnog islamizma. 

(Index.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku