hamburger-icon

Kliker.info

Komšić : Priča o crtanju novih granica ne sluti na dobar kraj

Komšić : Priča o crtanju novih granica ne sluti na dobar kraj

01 Februara
05:49 2009

Upitan da prokomentira slučaj uskraćivanja gostoprimstva ambasadoru Gvineje Bisao u BiH, za koga se utvrdilo da je osoba koja je hapšena u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Njemačkoj, Komšić ističe da u BiH ne postoji sistem provjere kao u drugim zemljama. "Strane diplomate i predstavnike međunarodne zajednice kod nas ne provjeravaju, za razliku od drugih zemalja, pa i susjednih, koje vrše vrlo rigoroznu provjeru svih osoba koje im BiH pošalje kao diplomate."Komšić kaže da Predsjedništvo BiH, uglavnom, dobro funkcionira i da su odnosi među članovima dobri. Međutim, postoje različiti pogledi oko krupnih političkih pitanja koja zadiru u ustavnu problematiku. "Ovoj je državi potrebna institucija predsjednika države, a ne predsjedništvo", kaže Komšić i dodaje da je, kad su u pitanju vanjski poslovi, zastupanje interesa BiH van njenih granica sada talac  politike Milorada Dodika. Prijedlog državnog budžeta Komšić naziva prevarantskim i ističe da je Sud BiH samo prvi koji je uputio vapaje za pomoć. Isti će vapaji uslijediti i iz Granične policije, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti… "Entitetima nedostaje novca i, protivno Zakonu o finansiranju institucija države, oni su uzeli taj novac, prije svega, zahvaljujući Prudskom dogovoru i kroz Fiskalno vijeće, gdje glavnu riječ vode predstavnici entiteta. Suprotno zakonu su uzeli novac – a državi šta ostane. Imamo čak i zaključak Predsjedništva u kome se govori da je Vijeće ministara prekršilo zakon."

Komšić kaže da nije zadovoljan vanjskom politikom BiH, mada su, tvrdi, neke stvari ispravljene i više nema krupnih skandala u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kao prije. "Promijenjene su stvari barem što se tiče ozbiljnosti ljudi koji odlaze na te poslove. Ali nemamo jedinstven stav kad je riječ o krupnim unutrašnjim pitanjima koja treba izlagati vani. Imali smo nedavno slučaj zasijedanja u Skupštini UN-a gdje je naš ambasador tražio odobrenje za izjavu u vezi sa stanjem u Gazi. Međutim, instrukciju i odobrenje nije dobio, niko mu ništa nije javio", kaže Komšić. "Upozoravao sam i da je među čelnim ljudima koji donose odluke u Ministarstvu vanjskih poslova samo jedan Hrvat. Ministar je odgovorio da na nižim strukturama nije tako. Međutim, nije ništa poduzeto. Stanje je ostalo isto." Što se tiče Pruda, Komšić kaže da su mu jasne Dodikove i Čovićeve pozicije, ali se pita šta se desilo Tihiću pa je pristao na stvari koje nisu logične i pametne. "Neka rješenja na koja je on pristajao u tim dogovorima nepotrebna su i katastrofalna po BiH. Pitanje državne imovine je katastrofalno zamišljeno, pitanje popisa stanovništva – nepotrebno je pristao na izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti jer to Evropa od nas ne traži. Najbolje bi bilo da se ne realizira taj Prudski dogovor, jer on nije dobar po BiH", kaže Komšić. Međunarodna zajednica i američka administarcija žele završiti stvari u BiH i zatvoriti OHR. Otuda, kako tvrdi Komšić, i tolika podrška Prudskom sporazumu. Međutim, stranci ne vode računa o tome "da se pita može napraviti od svega, ali nije jestiva".

Treći entitet nije dobro rješenje za Hrvate u BiH, ističe Komšić. "Treba ono čime se ponosiš: nacionalni identitet, kulturu, jezik – nastojati proširiti na što veći prostor. Po Hrvate ne bi bilo dobro zatvaranje u bilo kakve granice. Za sve koji to zagovaraju imam prosto pitanje: znači li to da ste odustali od Posavine? Kako povući granicu tog entiteta, pogotovo u srednjoj Bosni i Hercegovini, ili u Mostar? Svaka priča o granicama u ovoj zemlji loše završi. Priča o crtanju novih granica ne sluti na dobar kraj."  (Kliker.info- FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku