hamburger-icon

Kliker.info

Komisija za finansije i budžet Parlamenta BiH: Opet nije podržan zakon o akcizama

Komisija za finansije i budžet Parlamenta BiH: Opet nije podržan zakon o akcizama

08 Maja
15:24 2017

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru.

Sa četiri glasa “za” i pet glasova “protiv”, Komisija nije podržala set zakona koji je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

To su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Predloženim setom zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru za izgradnju autocesta i cesta.

Time će biti i omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s više međunarodnih finansijskih institucija.

Sjednica Zastupničkog doma 10. maja

Za principe predloženih zakona su glasali članovi Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine), Amir Fazlić (Stranka demokratske akcije), Mirsad Isaković (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine), Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata), dok su protiv bili Salko Sokolović, koji je istupio iz Kluba poslanika SDA, ali je još član te stranke, Damir Bećirović (Demokratska fronta), Jasmin Emrić (A-SDA), te Nenad Lalić (Srpska demokratska stranka) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Dom naroda državnog Parlamenta je početkom aprila ovaj set zakona usvojio po hitnom postupku, a principe predloženih zakona Zastupnički dom bi trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. maj, kada će se zastupnici izjasniti samo o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet, ali ne i o setu zakona.

Prema Poslovniku o radu, Zastupnički dom može još jednom vratit Komisiji na razmatranje set zakona, i to ukoliko ne usvoji negativno mišljenje Komisije.

Ukoliko Komisija za finansije i budžet i drugi put da negativno mišljenje o prijedlogu Vijeća ministara, onda će to značiti da prestaje svaka zakonodavna aktivnost Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku