hamburger-icon

Kliker.info

Komentar “Dnevnog avaza”: Stvarni i lažni teroristi

Komentar “Dnevnog avaza”: Stvarni i lažni teroristi

09 Novembra
07:34 2006

Piše: Elvir HUREMOVIĆ

Grupu Amerikanaca koji su krenuli na hodočašće u Međugorje, u splitskoj luci otimaju islamski teroristi! S punim autobusom talaca planiraju pobjeći prema BiH, ali ih opkole hrvatski specijalci. Na tečnom bosanskom, vođa terorista Zijad postavlja uvjete. Nakon kraćih pregovora, hrvatski specijalci savladaju bosanske teroriste i oslobađaju Amerikance.
Nije ovo kratak sadržaj nekakvog trećerazrednog holivudskog filma, nego scenarij vježbe koju su hrvatski specijalci izveli u splitskoj luci. Glavne detalje vježbe u udarnom terminu, u svom centralnom dnevniku, prikazala je u utorak Nova TV.
Svjesno ili ne, ovakvom vježbom i ovako odabranim glavnim akterima, hrvatske vlasti zagazile su korak dublje u kaljugu općeprihvaćenih stereotipa o opasnim muslimanima. Svom pučanstvu odaslale su poruku da "islamski teroristi" nisu više samo ljudi s vrelog pustinjskog pijeska, iz nekakvih Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana i ostalih "stana", nego ih eto tu, nekoliko kilometara uz Neretvu.
Nisu više, dakle, prijetnja abu ovaj i bin onaj, nego su to Zijad, Sejo, Senad, Meho, Huso, Suljo ili Mujo iz BiH.
Organizatori vježbe su s TV ekrana poručili kako su željeli da vježba bude što realističnija. Zato su, valjda, tu Međugorje i bosanski muslimani. Slučajnost, politički previd ili ciljana provokacija?
Ako je vježba već trebala biti realistična, hrvatski specijalci su, recimo, mogli krenuti u lov na stvarnog teroristu Josipa Grbeša. On je priznao da je zbog mržnje prema muslimanima ispalio "zolju" na mostarsku džamiju, pa pobjegao u Hrvatsku. Realnije priče o terorističkoj opasnosti ne može biti.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku