hamburger-icon

Kliker.info

Komentar “Dnevnog avaz”: Vinterštajnova slika Mostara

Komentar “Dnevnog avaz”: Vinterštajnova slika Mostara

06 Oktobra
03:24 2006

Specijalni izaslanik OHR-a Norbert Vinterštajn, nakon dvosedmične "analize" stanja u Mostaru, konstatirao je da je grad pred kolapsom i da mu je potreban "novi početak".
Time nije rekao niša novo. Uostalom, specijalni izaslanik to je vrlo dobro znao i prije nego što je treći put došao u ovaj grad.
Nije mu trebala pompezno najavljena "analiza stanja" da bi utvrdio i poručio kako od velikog projekta ujedinjenja Mostara zapravo nema ništa, jer je grad, kako on reče, ujedinjen samo na površini!
Kao čovjeku koji je u dva mandata radio na ujedinjenju Mostara, također mu je bilo poznato da se ovaj grad već godinama vrti ukrug oko problema Hercegovačke-radio televizije, komunalnih problema, glomazne administracije, katastrofalne uprave, velikih troškova, ulica nazvanih po ustaškim zlotvorima, totalnog kraha javnih preduzeća, razjedinjenosti institucija, nadležnosti nad urbanizmom, osporavanja Veležu da se vrati pod Bijeli brijeg…
Sada je logično zapitati se je li Vinterštajnova analiza zapravo priznanje međunarodne
zajednice da je doživjela definitivan poraz u projektu ujedinjenja Mostara i pokušaj da se za to isključivo optuže domaće vlasti?
Jer, ako činjenice koje je iznio pokazuju da su Mostar i proces njegovog ujedinjenja pred kolapsom, onda za to veliki dio odgovornosti snosi ista ta međunarodna zajednica i OHR, koje iskusni njemački diplomata predstavlja.
Oni već trinaest godina vode projekt integracije Mostara i javnost se s pravom pita da li su, ako su htjeli, mogli puno više učiniti da postane normalan grad?
Sigurno jesu. Zato, umjesto ispraznih optužbi specijalnog izaslanika, OHR i cijela međunarodna zajednica u našoj zemlji, ukoliko žele biti prijatelji Mostara, moraju prihvatiti svoju ulogu i zajedno s lokalnim političarima osigurati da taj grad napokon bude ujedinjen po mjeri njegovih građana, a ne nekih političkih interesa i nečijih želja.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku