hamburger-icon

Kliker.info

Kolinda i kardinal Bozanić u prisustvu ratnog zločinca Darija Kordića otvorili “Kuću za mlade”

Kolinda i kardinal Bozanić u prisustvu ratnog zločinca Darija Kordića otvorili “Kuću za mlade”

25 Oktobra
17:19 2018
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je u društvu zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića otvorila Caritasovu Kuću za mlade.

Caritasova Kuća za mlade “Da život imaju” namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi službeno je otvorila svoja vrata u četvrtak, a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je kako je ulaganje u mlade osiguravanje budućnosti Hrvatske.

Među okupljenima je iz nekog razloga bio i ratni zločinac Dario Kordić, kojeg je Haaški sud zbog ratnog zločina nad civilima u Ahmićima osudio na 25 godina zatvora, a pušten je na slobodu nakon što je 2014. odslužio dvije trećine kazne.

kordic-index

Kordić je, podsjetimo, u odličnim odnosima s nizom biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj. Kad se vratio u Hrvatsku 2014. godine, na zagrebačkom aerodromu dočekao ga je biskup Vlado Košić i poljubio mu ruku.

Kolinda: Dužno smo mladima olakšati uključenje u svijet odraslih

Cilj projekta Caritasove Kuće za mlade je osigurati smještaj mladima, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske obitelji, te siromašnim studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. U kuću je uloženo oko deset miliona kuna, izgradnja je trajala 13 mjeseci i može primiti trideset i jednog korisnika. Trenutno ih u kući živi četvero.

Zagrebačka nadbiskupija financirala je projekt uz financijsku i materijalnu pomoć donatora.

Pokroviteljica projekta bila je predsjednica Hrvatske Grabar Kitarović, koja je na otvorenju rekla kako je ustavna obveza Hrvatske osobitu brigu posvetiti ranjivim skupinama, u ovom slučaju mladima iz ustanova socijalne skrbi i udomiteljskih obitelji.

“Svi zajedno trebali bismo se zalagati za donošenje i unaprjeđenje mjera i aktivnosti usmjerenih mladima kako bi se olakšalo njihovo uključenje u svijet odraslih, njihovo osposobljavanje i zapošljavanje te osnivanje obitelji. Dužni smo im omogućiti aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, kako bi kao njeni ravnopravni i funkcionalni članovi doprinijeli dobrobiti cjelokupnog društva”, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Bozanić: Ova kuća je djelo dobrih ljudi

U Hrvatskoj se u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Njihov najveći problem je što nakon navršene 18. godine života, a u slučaju daljnjeg školovanja najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti dom i započeti samostalan život.

Bez podrške obitelji i društva, bez posla, bez riješenog stambenog pitanja i sredstava za život – prepušteni su sami sebi te izloženi izuzetno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, rekli su iz zagrebačkog Caritasa.

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je Kuću za mlade uz riječi: “Ova kuća, ovaj dom, djelo je dobrih ljudi”.

U prizemlju zgrade planirani su uredi za socijalnu službu Caritasa, koja bi mladima pružala podršku u procesu prelaska u samostalni način života, posredovala pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja te im bila pri ruci pri svakodnevnim poteškoćama i izazovima, javlja Index.hr.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku