hamburger-icon

Kliker.info

Kodro na mukama zbog meča u Tokiju

Kodro na mukama zbog meča u Tokiju

11 Januara
12:30 2008

Nakon početne euforije, predstavljanja i sastanka u Barceloni, tapšanja i čestitki, Meho Kodro se priprema za svoj debi. Utakmica sa Japanom, pada u najgore vrijeme. – piše San. Premda su kvalifikacijski susreti tek najesen, selektor ima zadaću okupiti najbolje igrače. Upitno je hoće li se Kodri odazvati najbolji, jer je neko u NSBiH, prilikom dogovora, svjesno zažmirio zbog datuma. Naime, 30. januar nije FIFA termin.Oni koji se malo bolje razumiju u tu problematiku, slične termine, u kojima smo prethodnih godina redovno igrali, nazivaju i tal-terminom. Obično glavni igrači ne dobiju dozvolu svojih klubova, tako da su vrata širom otvorena za anonimuse koji teško da bi dobili šansu kada igramo u najjačem sastavu. Ovakvi termini bili su posebno popularni u vrijeme bivšeg direktora reprezentativnih selekcija Ahmeda Pašalića. Očito je 150. 000 eura bio dobar mamac za pregovarače iz NSBiH. Bh. selektor je za San govorio u neuspješnom sastanku u Barceloni, o prvoj akciji, konsultacijama sa kandidatima za svoj stručni štab, o Špancima… Peli smo od sastanka u Barseloni. Da li je bolje što će se u Cirihu skrojiti raspored?
– To mogu reći kada saznam imena protivnika. Mislim da ni "eksperimentalni", sa Belgijom na startu, nije bio loš. Nije ni najidealniji. Idealni raspored nemože dobiti niti jedan selektor – kaže Kodro za naš list.

Koje ste varijante imali spremne u Barseloni?
– Imao sam više kombinacija. Ponudili smo da igramo prvo sa Špancima kod nas. Bio sam spreman gostovati i u Španiji. Isto sam nudio Turskoj. Međutim i Španci i Turci su nas glatko odbili, pa je sve propalo.

Zašto?
– Španci imaju loša iskustva sa nama. I kada su nas pobjedili na Koševu, bilo je teško. Čak i u Ovijedu, iako su izborili uvjerljivu pobjedu, ali tek u finišu. Ni Turci nisu htjeli na početku sa nama.

Pretpostavljam da Vam laska što se naši konkurenti boje Vas?
– Sigurno da nas respektiraju. Ja sam želio ove dvije reprezentacije na startu zbog Evropskog prvenstva. Znam da će biti možda i umorni od priprema, prijateljskih i utakmica sa EP, pa sam zato tražio njih na startu. Pogotovo se Španci boje teških suparnika na otvaranju kvalifikacija. Oni su po svaku cijenu željeli slabijeg na startu.

Zašto Vi insistirate na jačem, a ne recimo na Estoniji, Armeniji?
– Objasnio sam razloge zašto sam želio Špance i Turke. Nebih se bunio niti da dobijemo Belgijance na startu. Naravno da je lakše startati sa slabijim, ali ko to može tvrditi da su Armenija i Estonija autsajderi. Danas svi, pa i Andora, Lihtenštajn, San Marino.., u kvalifikacije ulaze se ciljem da nekog pobijede, otkinu bod nekome. 

Odgovara li Vam termin meča u Japanu?
– Iskreno ne odgovara. Na mukama sam zbog utakmice u Tokiju. Čekaju me brojni razgovori sa igračima, jer klubovi nisu obavezni pustiti igrače, zato što postoje FIFA termini i za prijateljske utakmice. Da sam ja birao, nebih pristao, ali nema mi druge, nego sastaviti što bolju ekipu za meč sa Japanom.

Imate li neki okvirni popis igrača?
– Imam neka imena u glavi i na papiru. Kada Bolić i ja obavimo razgovore, tek onda ću izaći u javnost. Sigurno da mi puno otežava nezgodan termin da pozovem najbolje, ali nemam izbora. Rekao sam da ću zvati najbolje i one koji žele srcem igrati za bh. reprezentaciju. I ja sam se odazivao na prijateljske utakmice, čak i onda kada sam bio povrijeđen.

Kako ide formiranje Vašeg stručnog štaba. Javnost je pozdravila izbor Elvira Bolića?
– Razgovaram sa Bolićem oko imena saradnika. Ne žurimo. Želimo ljude bliske našim idejama. Imam nekoliko kandidata na papiru. Kada dođem u Sarajevo razgovarat ću i sa članovima Predsjedništva, sa ljudima iz Izvršnog odbora. Želim čuti i njihovo mišljenje. Imam njihovu podršku, nisam apsolutista. Uspjeh nam je zajednički cilj, a to možemo ostvariti samo sa ljudima kojima vjerujem. Bez povjerenja i podrške nema uspjeha. Poznata je Vaša ljubav prema golfu, gdje u Španiji slovite kao jedan od najboljih golfera među nogometašima. – Nikad nisam ni sanjao da ću zavoljeti taj sport. Već sam savladao neke tajne. Znam da u Sarajevu ima golf teren. Naravno da ću svratiti, ali sada je reprezentacija moj jedini i najvažniji zadatak – izjavio je za naš listi Meho Kodro.

O Hierru?
– Razgovarao sam sa Hierrom tokom, ali i nakon sastanka. Stari smo znanci. Odigralo smo desetine utakmica na kontra stranama. Uvijek je bio korektan. Moguće da smo nekad mijenjali dresove. Nakon sastanka u Barseloni, Jero i ja smo šetali dvadesetak minuta. On je pričao o utakmicama Španije sa BiH. Izuzetno nas cijeni – prenio nam je Kodro razmišljanje nekadašnjeg kapitena "Furije"

O Sergeju i Braci      asan Salihamidžić i Sergej Barbarez, definitivno neće igrati za bh. tim. Komentar?
– Razgovaraćemo još o tome. Poštujem njihove odluke, ali i njihov doprinos stvaranju reprezentacije. I kao nogometaši i ljudi su dali puno. Naravno da mi je želja da se jednog dana uključe u ovaj, tako da kažem, zajednički projekat – priželjkuje "Meša".

Navijačke skupine svih klubova, a posebno BH Fanatikosi su izrazili zadovoljstvo Vašim izborom. Očekuju sastanak sa stručnim štabom?- Svojim saradnicima smatrat ću sve one kojima je na prvom mjestu BiH i uspjeh reprezentacije. Znam kako sam se osjećao kada su nas navijači bodrili protiv Albanije u Zenici, zatim na Koševu protiv Grčke, Danske i ostalim utakmicama. Osjetio sam taj adrenalin nakon prestanka moje igračke karijere, jer sam sa tribina, u navijačkom grotlu bodrio našu reprezentaciju protiv Belgije u Zenici, protiv Hrvatske na Koševu. Navijači su naš veliki adut i sigurno da ćemo pričati o našoj saradnji u budućnosti, a sve za uspjeh naše reprezentacije – najavljuje selektor.

Šabić, Mujčin, Halilović, Beširević…

Kodro je i na slatkim mukama. Zbog brojnih čestitki, telefonskih poziva, sms poruka, telegrama, koji su zasipali njegov telefon, ali i porodičnu kuću u San Sebastianu i Mostaru. Zvali su Šabić, Mujčin, Beširević, Dedić, Varešanović, Halilović, nekadašnji Kodrini saigrači…- Ne mogu vam reći kome sve zvao i čestitao, jer je bilo na stotine poruka i poziva. Od običnih ljudi, navijača, mojih Mostaraca, do igrača sa kojima sam igrao u reprezentaciji. Dosta je bilo poziva iz Španije. Žao mi je što nemogu svima odgovoriti, jer bih trebao cijeli dan tipkati. Svima od srca zahvaljujem i molim za razumijevanje. Biće mi drago, ako im uzvratim dobrim igrama naše selekcije – poručio je Kodro. Bila bi to najljepše čestitka svima onima koji podržavaju Kodru.  (Kliker.info-Sportin)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku