hamburger-icon

Kliker.info

Kocka je bačena : Demokratska fronta sutra odlučuje o sudjelovanju u vlasti

Kocka je bačena : Demokratska fronta sutra odlučuje o sudjelovanju u vlasti

25 Marta
21:24 2015

fronta124Demokratska fronta sutra će održati sjednicu u vezi s daljnjim procesom imenovanja nove federalne Vlade.Ovo je za Fenu potvrdio potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i član Demokratske fronte Saša Mitrović ističući da se DF drži onoga što se dogovorilo tokom raspodjele resora da DF predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka.

– Držimo se tog stava, jer smatramo da je DF dosta popuštao – kazao je Mitrović. U predloženom sastavu Vlade bilo je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina, što nije u skladu s Ustavom FBiH, po kojem Vlada FBiH treba da broji osam bošnjačkih ministara, pet hrvatskih i tri srpska i da najbrojniji narod može u dogovorima s partnerima jednu poziciju ustupiti ministru iz reda ostalih.

Za sastav nove Vlade FBiH Demokratska fronta je predložila troje Srba i jednog Bošnjaka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pet Hrvata i jednog Srbina, a Stranka demokratske akcije (SDA) šest ministara Bošnjaka.

– Ove sedmice očekujemo da se ispoštuje dogovor u kojem je usaglašeno šta ko treba da predloži. Mislim da će biti spremnosti, ozbiljnosti da se postojeći dogovor ispoštuje i da krenemo u redovne aktivnosti i potrebu rješavanja nagomilanih problema – izjavio je za Fenu generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Smatra da ova situacija nikome ne odgovara, a da oni koji su preuzeli dogovorene obaveze to ispoštuju.

Proces imenovanja nove federalne Vlade je u zastoju nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (Demokratska fronta) povukao datu saglasnost na imenovanje Vlade, jer nije bila ispoštovana ustavna odredba o brojčanoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Tako nije bilo uvjeta da se prošle sedmice održi zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je trebala biti imenovana Vlada FBiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku