hamburger-icon

Kliker.info

Ključni igrači zaobiđeni : Podignute optužnice zbog referenduma u RS-u

Ključni igrači zaobiđeni : Podignute optužnice zbog referenduma u RS-u

13 Jula
23:50 2017

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića, koji se terete da su su djelovanjem u Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma u bh. entitetu Republika Srpska, omogućili realizaciju aktivnosti koje su u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH u vezi sa provođenjem referenduma u RS-u.

Istraga protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, premijerke RS-a Željke Cvijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika obustavljena je zbog nepostojanja dovoljno dokaza da su oni počinili, pomogli ili podsticali izvršenje navedenog krivičnog djela.

Organizacija i provođenje referenduma

Optuženi se, kako je navedeno, terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu RS-a , odbili izvršiti odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

“Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obavezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH“, navodi se u saopćenju.

Obustavljena je i istraga protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Ivanić: Nepotrebni problemi u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je sve što se događalo oko optužnice povodom referenduma u RS-u “potpuno pogrešno, nepotrebno i samo će dalje proizvoditi nepotrebne probleme u BiH”.

“Evidentno je da u BiH niko nikome ne može nametati volju, pa tako ni koje će dane neko slaviti, a koje ne”, smatra Ivanić.

On je za Fenu rekao da je potpuno neprimjereno sve to učiniti, te da je krajnje nekorektno optužiti ljude koji, kako je naveo, nemaju političku zaštitu, jer poruke takve vrste smatra vrlo opasnim.

“To je na neki način bila velika želja pravosudnih institucija BiH da pokažu snagu na ovom konkretnom slučaju. A pokazalo se da je nemaju i za mene je ovo samo dalji nastavak političkog djelovanja i političkih procesa kada su u pitanju pravosudne institucije BiH”, rekao je Ivanić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je za RTRS: “Vjerovatno su računali da bi optužnica protiv mene, Cvijanovićke ili bilo koga drugog od visokopozicioniranih predstavljala mnogo trvenja i da je to nemoguće završiti za godinu dana, da bi modeliralo politički proces i vjerovatno da se iz tog razloga i odustalo, a ostavilo se prema ova četiri čovjeka zato što oni nisu bili članovi parlamenta nego su ljudi koji nemaju tu vrstu angažmana. Dakle, oni su radili isključivo po zahtjevu Narodne skupštine, oni su to činili zato što imaju obavezu da poštuju odluku Narodne skupštine.”

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku