hamburger-icon

Kliker.info

Ključna bitka za očuvanje BiH : 2. maj 1992. godine – dan kada je odbranjeno Sarajevo

Ključna bitka za očuvanje BiH : 2. maj 1992. godine – dan kada je odbranjeno Sarajevo

02 Maja
08:21 2019

Drugi maj se obilježava kao dan odbrane Sarajeva i očuvanja Bosne i Hercegovine. Na ovaj dan 1992. godine snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH.

Plan snaga tadašnje JNA da zauzmu zgradu i eliminišu tadašnje državno rukovodstvo sa Alijom Izetbegovićem na čelu nije pošao za rukom. Tada je odigrana presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao Bitka za Predsjedništvo BiH.

Drugog maja 1992. godine opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, postala je očigledna.  Od tog dana, građani Sarajeva su bez vode, hrane, struje, uz svakodnevna žestoka granatiranja i prijetnju snajperskom vatrom živjeli 1.425 dana. 

Isti dan na Sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, a u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić je bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države. Bitka za Predsjedništvo je okončana trijumfom Sarajlija. Predsjednik Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u Dobrovoljačkoj ulici.VEZANE VIJESTI

“Taj 2. maj, prije 27 godina je bio specifičan dan. Niko se od nas nije ni nadao da će se to sve dešavati. Oni sa druge strane su vjerovatno znali, jer su pokušali da osvoje Sarajevo. Međutim tada, tog 2. maja smo se mi suprotstavili njima. Posebno ekipa koja je bila u centru. To je grupa s kojom sam bio. Većinom su to sve naši prijatelji, komšije. Ne mogu sebe da izdvajam. Jesam ih vodio, jesam organizovao, ali smo se mi više organizovali da nas neko ne napadne u smislu kao Teritorijalna odbrana iz bivše Jugoslavije”, prisjeća se  Dževad Topić Topa, komandant Vojne policije regije Sarajevo.

Da se prvih dana maja 1992. branilo ne samo Sarajevo nego cijela BiH, Topić, navodi i pokušaj zauzimanja zgrade Predsjedništva RBiH.

“Tenk je dolazio do Skenderije. Granata je ispaljena u Titovu. U tom području je bio Ismet Bajramović – Ćelo. Njegov jedan vojnik, Džemica, na samom mostu je poginuo. Ćelo je bio zarobljen. Pogodio je kapetana koji ga je bio zarobio. Branilo se Predsjedništvo RBiH. Taj 2. maj da se sve nije desilo onako kako jeste bilo bi svašta. A, sada se priča drugačije. Traže se odgovornosti onih koji su se branili. Jednog dana ćemo svi mi odgovarati što smo bili tu, a ne samo što smo odbranili grad. Takva se situacija kreira”, navodi Topić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku