hamburger-icon

Kliker.info

Ključ za suočavanje s prošlošću : Sarajevo dobilo na čuvanje arhivu Haškog tribunala

Ključ za suočavanje s prošlošću : Sarajevo dobilo na čuvanje arhivu Haškog tribunala

30 Novembra
05:48 2016

arhivaU Sarajevu je predstavljen potpisani memorandum o razumjevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i Grada Sarajeva, koji je temelj za uspostavljanje Informativnog centra Haškog tribunala u Sarajevu.

Slični Informativni centri biće otvoreni i u drugim gradovima BiH i zemljama bivše Jugoslavije, ali je prvi koji će čuvati arhivu Haškog Tribunala  biti u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, gradu-simbolu razaranja i surovosti proteklog rata.

Više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa vođenih pred Haškim tribunalom nalazit će se u ovom Informativnom centru.

Otvaranje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ima svoju simboličnu i praktičnu stranu. Žrtve neće biti zaboravljene, nakon što Haški tribunal, kako je najavljeno, iduće godine bude zatvoren. To je simbolička vrijednost Informacionog centra, a praktična je u tome što će svjedočenja biti sačuvana, kako bi mlade generacije znale istinu o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

 

„Važnost današnjeg događaja je da se najzad osniva Informativni centar, naravno treba još mnogo toga obaviti. Bitno je da će nakon dvadesetogodišnjeg rada na prikupljanju različitih materijala ti materijali sada biti dostupni javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima.

Bitno je da će tim materijalima sada kroz Infromativni centar imati pristup i populacija na koju je rat direktno utjecao i da će kroz sve te materijale moći da se vide konkretne finalne presude, ali i sjećanja i svjedočenja ljudi koji nam konkretno govore o istini o onome što se desilo“, objašnjava Fausto Pocar, bivši predsjednik Haškog tribunala.

Ideja Fausta Pocara o formiranju Informativnog centra nastala je još prije osam godina, kad se rapravljalo o tome šta će biti sa arhivom Haškog tribunala nakon zatvaranja ove institucije. U Sarajevu će biti smješten prvi Informativni centar iz više razloga.

„Mnogi gradovi su patili tokom rata na Balkanu, ali Sarajevo je bilo tačno određen cilj opsade, a njegovi stanovnici su najviše patili. Sarajevo se nalazi u centru BiH i zbog toga je posebno važno da se u ovom gradu nalazi Informacijski centar“, kaže Pocar.

Sličini centri trebali bi biti otvoreni u Srebrenici i drugim bh. gradovima, te u zemljama bivše Jugoslavije.

„Ovaj centar je jedan dio istine, a bez istine nema ni pravde. Bez pravde nema povjerenja, a bez povjerenja nema ni pomirenja. Koliko je to važno za nas majke – više je važno za našu djecu koja ostaju iza nas da više nauče iz prošlosti da bi imali bolju i sretniju budućnost“, smatra predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Munira Subašić.

Informativni centri trebali bi sadržavati dijelom kopije same arhive Tribunala u Hagu, ali biće omogućen i pristup bazama podataka koje sadržavaju originalne javne dokumente procesa, koji su se odvijali pred ovim Tribunalom.

„To znači da će korisnici ovog prvog Informativnog centra u Sarajevu imati pristup preko 400 hiljada dokumenta iz sudskih procesa pred Tribunalom, a od toga preko 100 hiljada su dokazni predmeti“, kaže glasnogovornik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Nenad Golčevski.

Otavaranje Informativnog centra u Sarajevo ima veliki značaj za pravosuđe Bosne i Hercegovine, posebno za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje ima Odjel za ratne zločine.

„Tužilaštvo BiH ima veliki broj rješenih predmeta ratnih zločina, ali pred nama je veliki posao za rješavanje velikog broja nerješenih predmata i stoga će ova arhiva, koja će tužiocima Tužilaštva biti od velike koristi u daljem radu. Tužilaštvo BiH je spremno da preuzme svu odgovornost na predmetima ratnih zločina nakon zatvaranja Haškog tribunala. Zna se da smo mi najjače Tužilaštvo u regiji, ali nažalost u BiH se dogodio najveći broj zločina i mi na tom putu nećemo podlijegati pritiscima“,objašnjava v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

 

„Ova arhiva Haškog tribinala je jako bitna, rekao bih ključna. Ona je ključna za suočavanje s prošlošću, jer bez suočavanja s prošlošću mi ne možemo graditi mir i stabilnost i ne možemo graditi svoju budućnost“, smatra gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku