hamburger-icon

Kliker.info

Kineski naučnici: Možda smo stupili u kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom

Kineski naučnici: Možda smo stupili u kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom

16 Juna
06:15 2022

Ne doga]a  se svaki dan da naučnici  povezani s velikom istraživačkom institucijom priopće da su možda ostvarili kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom.

Tim kineskih naučnika koji analizira udaljene egzoplanete u potrazi za znakovima života naveli su da su pronašli “sumnjive signale” koji bi mogli upućivati ​​na izvanzemaljsku civilizaciju, stoji u iyvje[taju  Science and Technology Dailyja, službenog lista kineskog ministarstva nauke i tehnologije.

No naveli su da je to tek mogućnost i da trebaju detaljno ispitati nalaze.

Neobični signali

“Velika je mogućnost da se radi i o nekoj vrsti radiošuma (smetnji). To trebamo sada ispitati, odnosno potvrditi ili isključiti; što može potrajati neko vrijeme”, rekao je za list Zhang Tongjie, glavni naučnik odjela China ET Civilization Research Group.

Naučnici  su otkrili neobične uskopojasne signale prilikom obrade podataka iz 2019. koje je prikupio ogroman radio teleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) smješten na jugozapadu Kine.

“Nemojte se previše nadati”

Iako se radi o vrlo hrabroj izjavi službene agencije, svjetski stručnjaci su brzo istaknuli da možda postoje i jednostavnija objašnjenja za te signale. Osim toga, ovakva priopćenja trebamo uzeti s rezervom jer o tim nalazima nije objavljeno recenzirano naučno  istraživanje.

“Ovo je zanimljivo, ali nemojte se previše nadati”, napisao je na Twitteru novinar Andrew Jones koji prati istraživanja kineskog svemirskog programa, a prenosi Futurism

Nemaju vremena da to istraže?

Kineski portal Yicai navodi  da su znanstvenici prilikom obrade podataka 2020. godine otkrili dvije skupine signala koje je FAST zabilježio 2019. te da su ove godine pronašli još jedan sumnjiv signal tokom promatranja egzoplaneta.

Peng Bo, direktor FAST-ovog odjela u Kineskoj akademiji nauka, kazao je da signali koje je pronašao FAST vjerojatno dolaze od izvanzemaljske civilizacije, ali “da za sada nemaju dovoljno vremena da to detaljno istraže”.

Teleskop FAST

FAST teleskop je prikladniji za traženja vanzemaljskih civilizacija od nedavno srušenog Areciba u Portoriku, kojim se također pregledavalo noćno nebo u potrazi za znakovima inteligentnog života u svemiru. Naime, veći je i dvostruko osjetljiviji te može registrirati signale s mnogo obuhvatnijeg dijela neba.

“FAST ćemo ponovno usmjeriti prema ovim signalima kako bismo ih dodatno identificirali i vidjeli jesu li se ponovili. Radujemo se mogućnosti da se ovim teleskopom prvi put potvrdi postojanje neke izvanzemaljske civilizacije”, kazao je Tongjie.

(Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku