hamburger-icon

Kliker.info

Kim poručio Trumpu: “Ili sastanak ili nuklearni rat – ti odluči”

Kim poručio Trumpu: “Ili sastanak ili nuklearni rat – ti odluči”

24 Maja
14:52 2018

Visoka  sjevernokorejska dužnosnica izjavila je danas da je na Sjedinjenim Državama hoće li doći na predloženi summit u Singapuru ili na “nuklearni obračun”, u vrijeme rastućih sumnji da će se taj sastanak održati.

“Hoće li se SAD s nama sastati u sobi za sastanke ili u nuklearnom obračunu, to u potpunosti ovisi o odluci i ponašanju Sjedinjenih Država”, izjavila je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui, a prenijela je novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se da će se sastati u Singapuru idući mjesec. Međutim, Sjeverna Koreja je nakon toga zaprijetila da neće doći na sastanak, nakon čega je Trump u utorak prvi put spomenuo mogućnost odgode.

Održavanje istorijskog  susreta na vrhu Trumpa i Kima “na kraju krajeva ovisi” o sjevernokorejskom čelniku, rekao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

“On je tražio taj susret, predsjednik je pristao sastati se s njim i vjerujem da će se taj susret dogoditi”, dodao je Pompeo pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku.

Hoće li se sastanak Kima i Trumpa dogoditi?

Američki državni sekretar je nešto ranije potvrdio da se summit u Singapuru “i dalje planira 12. juna “, premda je Trump spomenuo mogućnost odgode.U srijedu je pak novinarima kazao kako će odluka o summitu biti donesena sljedeće sedmice , čime je izazvao dodatnu sumnju u mogućnost njegova održavanja.

Choe je u četvrtka rekla da Sjeverna Koreja “neće moliti SAD za dijalog niti će ih uvjeravati ako oni ne žele sjesti s nama”.Upozorila je i da bi mogla predložiti Kimu da razmotri hoće li ići na summit.
Choe je također kritizirala izjave američkog potpredsjednika Mikea Pencea i nazvala ga “političkim glupanom” jer je Sjevernu Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekao za Fox News u ponedjeljak da bi Sjeverna Koreja mogla završiti kao i Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Nakon svega,  čini se kako je Sjeverna Koreja urušila tunele u kojima je provodila nuklearne testove. Kako javlja BBC, strani novinari na lokaciji Punggye-ri, na kojoj su se provodili nuklearni testovi, izjavili su danas  kako su svjedočili ogromnoj eksploziji.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja početkom godine obećala je kako će cijelo postrojenje za testiranje nuklearnog oružja uništiti.Ipak, nau;nici  vjeruju kako su se tuneli urušili još krajem 2017. godine za vrijeme posljednjeg nuklearnog testa te kako su nakon toga postali neupotrebljivi.

Međunarodnim inspektorima nije bilo dopušteno da prisustvuju uklanjanju dijelova postrojenja za nuklearne testove u Punggye-riju. Novinar Sky Newsa, Tom Cheshire, bio je u grupi  novinara koji se pozvani da svjedoče urušavanju tunela.

“Penjali smo se u planine i svjedočili detonaciji s udaljenosti od 500 metara”, poručio je.

(Kliker.info-Index.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku