hamburger-icon

Kliker.info

Kemal Kurspahić : Reis ‘izvan konteksta’

Kemal Kurspahić : Reis ‘izvan konteksta’

29 Maja
06:33 2016

KemalK2Pridružujem se onima koji su iskreno razočarani  istupom reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Huseina efendije Kavazovića u posjeti Bošnjacima-muslimanima u Švicarskoj u kojem je pozvao sve koji mogu glasati na predstojećim lokalnim izborima da ne dozvole da „Vlah vlada u Srebrenici“.

Piše : Kemal Kurspahić (RSE)

„Biću potpuno ovdje otvoren, da Vlah ne vlada u Srebrenici“ – ponovio je i time potcrtao Kavazović  rečenicu  koja će nakon pojave video-snimaka tog istupa na Internetu smjesta potpaliti nove snažne podjele u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Kavazović je, preuzimajući ulogu reisa u septembru 2012. godine nakon gotovo dvije decenije predsjedavanja nad Islamskom zajednicom Mustafe efendije Cerića, odmjerenim odgovorom na izazove s kojima se suočavaju islam i muslimani u savremenom svijetu počeo da obnavlja moralni autoritet islamske zajednice uključujući i njeno odbacivanje samozvanh džemata  – ili „paradžemata“ – od kojih su neki postali propagatori ekstremnih interpretacija islama i regrutni centri za strana ratišta.

Po tome se bitno razlikovao od svoga prethodnika koji je, govoreći kako „Bošnjaci jedini nemaju svoju državu“, prećutno dozivao podjelu Bosne i Hercegovine; uzvikivanjem kako je „Turska vazda bila naša mati: tako je bilo i tako će ostati“ odricao istorijsku autohtonost i dostojanstvo bosanske države; grubim javnim napadima na istaknute javne radnike drugih nacionalnosti sužavao prostor dijaloga, tolerancije i pluralizma; promocijom vlastitih favorita na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni – „hajde nam ti, Harise, napiši taj evropski ustav“ – prelazio civilizacijsku liniju odvojenosti vjerskog i državnog; sve do vlastite kandidature za državno Predsjedništvo 2014. godine u kojoj je dobio glasove 4.5 posto birača kao prilično egzaktnu mjeru prihvatljivosti njegovih političkih pogleda.

Taj duboki kontrast, između politički preangažovanog Cerića i vjerski odmjerenog Kavazovića, objašnjava i zašto je poruka aktuelnog reisa iz Švicarske Bošnjacima – ali i Srbima i ostalima u Bosni i Hercegovini – primljena s razočarenjem, pa i zaprepaštenjem.

Dosadašnji pokušaji njenog naknadnog „objašnjavanja“ uglavnom samo potvrđuju utisak krajnje neprimjerenosti te poruke.

Tako, recimo, novinska agencija Fena prenosi reisovo objašnjenje „nakon objavljivanja dijela snimka u kojem je, istrgnuta iz konteksa, na nekim portalima prenesena navedena izjava“. Način kako je to napisano sugeriše neprimjerenu ulogu novinske agencije: takav sud – kako je izjava „istrgnuta iz konteksta“ – može da iznosi sagovornik ali ne i novinar. Osim toga, i samo objašnjenje, u kojem reis kaže kako i dalje misli „da Srebrenicom ne mogu vladati oni koji negiraju genocid u Srebrenici, niti pak oni koji bi negirali zločine nad srpskim stanovništvom“ i kako takvu sortu ljudi naziva „balijama i vlasima, primitivcima, jer drugo i nisu“ traljav je pokušaj amatersko-propagandističkog naknadnog kreiranja konteksta u kojem bi poruka iz Švicarske izgledala umjereno i uravnoteženo.

Po onome što se moglo vidjeti na snimcima reisovih nastupa u Švicarskoj, od kojih su neki ekspresno uklonjeni s Interneta, takvog konteksta u tim nastupima nije bilo. Nema ga čak ni u sanitiziranoj verziji izvještaja o reisovom razgovoru – „u jednoj opuštenoj atmosferi“ – sa džematlijama u Švicarskoj na službenom portalu same Islamske zajednice: u njoj se nigdje zajedno ne spominju „negatori genocida u Srebrenici i zločina nad srpskim stanovništvom“ ni „balije i Vlasi“.

Osim toga – u profesiji u kojoj se živi od riječi – nisam tek slučajno napisao kako se povodom ove neprimjerene poruke pridružujem onima koji su „iskreno razočarani“ reisovim istupom. Neki od njegovih najžešćih kritičara napravili su cijelu političku karijeru na svakodnevnom vrijeđanju osjećanja i dostojanstva drugoga – na poricanju masovnih zlodjela i slavljenju njihovih počinilaca, negiranju državnosti Bosne i Hercegovine i nipodaštavanju njenih institucija, sve do poziva na njen raspad.

Njima reisova poruka iz Švicarske, u svom originalu – izvan naknadno ponuđenog konteksta – savšeno ide na ruku i to su već pokazali koristeći je kao krunski dokaz o „nemogućoj zemlji“ dubokog vjerskog i nacionalnog razdora i mržnje.

Islamska zajednica je tom utisku o bosanskohercegovačkoj sceni podijeljenoj na tri nepomirljiva projekta doprinijela ovih dana i svojim oglašavanjem u povodu napada iz Republike Srpske na biskupa Franju Komaricu zbog njegovih takođe poređenja Blajburga i Banja Luke  na način koji relativizira ustaška zlodjela velikog dijela blajburških žrtava.

Mogao bih se složiti s onima – uključujući i Islamsku zajednicu – koji će ustati u odbranu biskupa Komarice protiv političke hajke i progona zbog tog njegovog verbalnog delikta ali ona je bila daleko pozvanija, a ostala potpuno nijema, da reaguje i osudi vrijeđanje Komarice i kardinala Vinka Puljića na ulici u Sarajevu. Ona bi morala da ima više uticaja na nosioce vjerske netrpeljivosti u Sarajevu nego na političare i ishod izbora u Republici Srpskoj.

Podijeli

2 0 komentara

 1. bosanac
  bosanac 29 Maja, 22:18

  Nas uvazeni Ulema je rekao samo ono isto sto bi rekli svi Bosjnaci, gdje ce vlah da vlada nad gradom gdje je pocinjen genocid nad Muslimanima, od ruke vlaha, cetnika itd. Dok cetnicki pokret koji javno postoji sirom malog entiteta, ni jedan srpski politicar ne osudjuje , kao navodno to je sasvim normalno, i onda se nadje Bosnjo Kemal Kurspahic koji osudjuje naseg uvazenog Reisa, ali u ostalom izmedju ovog Bosnje i Borisa Dezulovica nejma razlike. Kod takvih Bosnjaka je bitna fotelja (funkcija) a ne vjera.

  Odgovori
 2. Ibrahim HALILOVIĆ
  Ibrahim HALILOVIĆ 05 Juna, 09:56

  Za mene je Ćamil Duraković gori od Kavazovićevog Vlaha, a ni Kavazović nije daleko odmakao, a Bakir pogotovo. Za Bakira kažu da je Vald u Vlahu. Zašto je Duraković Vlah? Pa zato što je uz pomoć B. Izetbegovića doveo u Srebrenicu četničkog vojvodu Vučića samo dan dva nakon što je negirao genocid i uz pomoć Rusije stopirao Rezolucuju u UN-u o genocidu. Duraković je zaslužan za veliko poniženje koje su on i B. Izetbegović priredili žrtvama genocida, posebno onim nevino ubijenim i posebno onim čije kosti četnici još skrivaju. Izmanipulirane Majke Srebrenice zakitile su katila sa Jevrejskog groblja nejvećim priznanjem – Cvijetom Srebrenice. Vučiću su ukazane sve državne počasti, a nakon što ga je poćeralo po Mezaru, Kavazović ga je spasio od linča. B. Izetbegović se odmah izvinjavao, pa pohitio u Beograd da se pokloni Vučiću. Potom su Ćamil, Bakir i Vučić organizrali donatorsku konferenciju za Srebrenicu. Vojvoda Vučić je dao sadaku od pet šest milijuna maraka – što je tek peti dio od dugovanja Srbije za potopljeno bošnjačko zemljište koje je uništila HE Bajina Bašta. Kolika je cijena jadnog ljudskog života. U mome kraju, a to Kurspahić morao znati, Vahom nazivaju seljake pravoslavce, ali u ovom slučaju – veći Vlah od Izetbegpvića, Cerića, Kavazovića – ne može biti. Zašto, pa obojica priznaju RS, i pored sudskih presuda za genocid. Povremena halabuka na Kavazovića i Izetbegpvića je tek da se “vlasi ne dosjete” u ovom slučaju naivni Bošnajci. Obojica izazivaju nepotrebne incidente kako bi kao đoja izazvali bijes Srba, a Srbi im trebaju dignuti spomenike za sve što su učinili za njihovu stvar – Veliku Srbiju kojoj je malo pola Bosne otete nakon genocida. Nije li i IZ i Izetbegovićeva klika zaustavila legalni proces odvajanja Srebrenice od genocidne RS. Jeste. Taj proces ne bi mogli zaustaviti Srbi.
  Muftije su na čelu sa Kavazovičem donijele fetvu o genocidu u Srebrenici i odmah je zaboravile. O reviziji tužbe protiv SRJ – Srbije i Crne Gore u cilju ukidanja RS i naplate ratne doštete – ni govora! Ta nije li IZ po naređenju SDA amnestirala barbare koji su srušili 1.000 džamija tako što je teret njihove obnove svalila na pleća muslimana, ionako opljakčanih… Bakir je prekrio spomen-ploču na ulazu u Vijećnicu da bi udovoljio četničkom vojvodi Nikoliću. Stoga, meni je svejedno ko će biti -gradonačelnik Srebrenice, jer ko god je – negiraće genocid na ovaj ili onaj način. Srbi to rade transparentno, a Bakir, Ćamil, Husein – neuvijeno. U čemu je razlika? Razlika je u tome što kad imaš Srbina za gradonačlenika – ne očekuješ ništa dobro – a može se dogoditi, a kad imaš Ćamila, dobro se teško može dogoditi. Kad imaš Bakira i Huseina, onda se nadaj svakom poniženju, nadaj se nestanku Bosne, Bošnjaka – presude o genocodu – mačku o rep.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku