hamburger-icon

Kliker.info

Kebina inicijativa u manjini : Džaferović ostaje predsjedavajući, zastupnici SBB-a i SNSD-a napustili sjednicu!

Kebina inicijativa u manjini : Džaferović ostaje predsjedavajući, zastupnici SBB-a i SNSD-a napustili sjednicu!

15 Januara
16:11 2015

sefik-dzaferovic1Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao i na sjednici Prošrenog kolegija, nije prihvaćena inicijativa SNSD-a za smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.Ova inicijativa nije dobila većinsku podršku zastupnika koji smatraju da Parlament BiH nije sud i da se u pozadini inicijative krije stvarna namjera SNSD-a da blokira formiranje izvršne vlasti na razini države.

– Što se mene tiče, nemam ništa protiv da to bude na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, ali odluku o tome će donijeti prošireni kolegij – izjavio je pred početak sjednice Šefik Džaferović.

– Riječ je o politikanskim igrama i pokušaju SNSD-a da spriječi formiranje Savjeta ministara BiH. Pitanje odgovornosti gospodina Džaferovića trebaju rješavati sudovi i Tužilaštvo BiH, izjvila je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a Saša Magazinović je sličnog mišljenja, također ističući da Parlament BiH nije sud.

– O tome da li se nešto zaista desilo li nije trebaju odlučivati pravosudni organi, a ne poslanici Parlamenta. Po meni, ovo je karikiranje uloge samog Parlamenta, kazao je Magazinović.

Zastupnica HDZ-a BiH Borjana Krišto u Predstavničkom domu PSBiH izjavila je za “Avaz” da će poslanici ove stranke održati sastanak prije sjednice i na njemu utvrditi svoj stav u vezi s inicijativom o Džaferovićevoj smjeni.

-Po mom osobnom sudu, mi ćemo biti suzdržani od takvih stvari u ovom trenutku, jer mislimo da bi institucije prvo trebale kazati svoje o ovoj stvari koja se Džaferoviću stavlja na teret – kaže Krišto.

Prema ranijim najavama, smjenu Džaferovića podržali bi zastupnici iz SNSD-a i SBB-a.Zastupnici SBB-a i SNSD-a traili su Džaferovićevu ostavku i na sjendici Zastupničkog doma, nakon čega je uslijedila dvosatna raspraava. Za riječ se pored ostalih javio i Šefik Dažferović, koji je rekao da je častan čovjek i da se ponosi na svaki minut svoje biografije na svakom mjestu na kojem je bio.

“Ponosan sam i na pripadnike policije koji su u najtežeim vremenima sačuvali obraz”- kazao je i ponovio da njemu ne treba odluka ovog doma da bi odstupio s ove funkcije, najavivši da će ukoliko se protiv njega pokrene krivični postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela, odmah odstupiti s mjesta predsjedavajućeg ne čekajući ishod postupka.

U obraćanju poslanicima kazao je da mu je bilo teško danas slušati optužbe koje su protiv njega iznesene, ali je jasno kazao da nikada nije počinio niti jedno krivično djelo.Predočio je i dokaze koji govore o tome da su Kebini iskazi netačni te je najavio da će tražiti krivičnu odgovornost Kebe zbog lažnog prijavljivanja kada se dokaže da inesene tvrdnje o Džaferoviću nisu tačne.

“Kebo se poziva na navodnu službenu zabilješku sačinjenu 18. augusta 1994. godine u kojoj se govori o ulasku u oslobođeno mjesto Vozuća, a Vozuća je oslobođena tek u septembru 1995. godine”, naveo je Džžaferović kao ilustraciju Kebinih konstrukcija i laži.

Nadalje, kaže Džaferović, Kebo tvrdi da se navodni događaj desio 18. aprila 1994. godine, a Džaferović je načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica postao tri mjeseca kasnije, odnosno 15. jula 1994. godine.Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev za rarješenje  Šefika Džaferovića, koju je podnio Klub poslanika SNSD-a, nakog čega su zastupnici SBB-a i SNSD-a napustili sjednicu.

U nastavku sjednice zastupnici će danas, između ostalog, razmatrati prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH u drugom čitanju, a kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoz s posla i na posao, troškovi smještaja i odvojenog života, u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za prošlu godinu, kao i prijedlog rezolucije o Sutorini čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović. Predstavnički dom, navodi se u prijedlogu, traži od Vijeća ministara i Predsjedništva BiH da, prilikom pregovora o državnoj granici, uvaže činjenicu da Crna Gora ne može dokazati vlasništvo nad Sutorinom.

Na 4. sjednici Predstavničkog doma, državnim poslanicima će se sutra obratiti Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Njemačke, i Philip Hamond, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva. Razlog njihove posjete je inicijativa koju su njih dvojica pokrenula u novembru prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje zaustavljenog puta BiH ka Evropskoj uniji. Njemačko-britansku inicijativu prihvatila je EU.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku