hamburger-icon

Kliker.info

KBSA i IGC o presudi zločincu Karadžiću : Zajednička budućnost BiH se može graditi jedino na potpunoj istini i pravdi !

KBSA i IGC o presudi zločincu Karadžiću : Zajednička budućnost BiH se može graditi jedino na potpunoj istini i pravdi !

26 Marta
07:44 2016

KBSAiICG11Iako svaka presuda za zločin protiv čovjeka i civilizacije može predstavljati mali korak ka postepenom dolasku do istine i pravde, u ime američkih i kanadskih Bošnjaka od kojih su većina žrtve najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, smatramo da je presuda Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za ratnog zločinca Radovana Karadžića razočarenje za sve žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.

Iskazi kojima je data kvalifikacija djela u presudi su nekorespodentni sa faktičkim događajima u društvenoj stvarnosti. Eklatantan primjer navedenog stava je ocjena Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju da su na području sedam bosanskohercegovačkih općina dokazana ubijanja i drugi masovni zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava, tj. actus reus, a nije izveden zaključak o postojanju genocidne namjere, što bi u prevodu značilo da je genocid izvršen bez postojanja genocidne namjere. Ocjene Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju duboko vrijeđaju i ponižavaju žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je svojim neutemeljenim ocjenama umanjilo univerzalni značaj Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u društvenoj i sudskoj praksi, što upućuje na neodgovornost i nekažnjavanje izvršilaca zločina genocida.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ovom presudom de facto i de jure negira zločin genocida na cijelom područiju Bosne i Hercegovine, čime, imajući u vidu naučnu činjenicu da negiranje genocida predstavlja zadnju fazu procesa genocida, neposredno učestvuje u zločinu genocida.

Ističemo da je presuda u suprotnosti sa svim relevantnim podacima i dokazima, koji potvrđuju, verifikuju i dokazuju genocidni plan, genocidnu namjeru i izvršenje genocida nad Bošnjacima u svim okupiranim mjestima Bosne i Hercegovine, gradovima u opsadi, sigurnim zonama UN-a i slobodnim područjima. Navedeno saznanje je objektivno, istinito, naučno saznanje, do koga se došlo svim dosadašnjim relevantnim naučnim istraživanjima.

Međutim, treba naglasiti da određeni dijelovi presude idu u pravcu zadovoljavanja najvaznija dva segmenta svakog sudskog procesa, a to su istina i pravda. Naime, po ovoj presudi zločinac Karadžić je kriv za genocid u Srebrenici, što prvi put odgovara historijskim činjenicama da genocid u Srebrenici nije bio faktor lokalne višedecenijske mržnje stanovništva, nego je to bila namjera iskazana u političkom djelovanju samog zločinačkog političkog vrha Republike Srpske, na čelu sa zločincem Karadžićem.

Zatim, treba istaći da tačke optužnice za eksterminaciju to jest istrebljenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva i zločine protiv čovječnosti po kojima je zločinac Karadžić proglašen krivim, zadovoljavaju principe istine i pravde.
Zajednička budućnost Bosne i Hercegovine se može graditi jedino na potpunoj istini i pravdi. Zato tražimo od Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da uloži prigovor na prvostepenu presudu i u drugostepenom postupku vrati nadu preživjelim žrtvama, potomcima i svjedocima agresije i genocida u bolju zajedničku budućnost u Bosni i Hercegovini, navodi se  u zajedničkom   saopštenjuKongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Steffi
    Steffi 14 Maja, 07:33

    Original Message —–GIRALO X FAVOREBIMBO 17 MESI NECESSITA SANGUE GRUPPO B POSITIVO X LEUCEMIAFULMINANTE TEL 3282694447 RICCARDO CAPRICCIOLI, FAI GIRARE LA MAILè URGENTE E’ IMPORTANTE SE LA FERMI 6 UN MOSTRO SENZA CUORE –Cinzia ScottiThe Secretarial OfficeDivision of Nephrology and DialysisH San RaffaeleVia Olgettina, 6020132 MilanoTel. ++ 39 02 26433006Fax ++ 39 02 26432384e-mail sc.sri.cinzia@httoit

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku