hamburger-icon

Kliker.info

KB i RMC Mostar ponovno bez krvi: Odgađaju se operacije

KB i RMC Mostar ponovno bez krvi: Odgađaju se operacije

20 Juna
19:05 2008

Unatoč činjenici da već šesti dan traje akcija dobrovoljnih darivatelja krvi pod nazivom "Dani otvorenih vrata", zalihe krvi na Odjelima transfuziologije mostarskih bolnica su jako male, a već dolazi i do odgađanja operacija.

Prema riječima dr. Sanje Klarić, specijalistice transfuzijske medicine i liječnice na Odjelu transfuziologije KB-a Mostar, situacija sa zalihama krvi je jako teška, te je zbog toga došlo do odgađanja operativnih zahvata na pojedinim pacijentima.

"Nekako uspijevamo podmiriti većinu zahtijeva, međutim, zalihe su jako male", kazala je dr. Klarić za Dnevni list.

Dodaje da se na akciju darivanja krvi javio jako mali broj građana te da unatoč vrućinama Odjel transfuziologije organizira tjedne terenske akcije darivanja krvi za pučanstvo. Bitno je naglasiti i da se darivatelji krvi, koji ovom dragocjenom tekućinom žele spasiti nečiji život, mogu javiti svakim radnim danom do 14 sati na spomenuti odjel i darivati krv.

Ništa bolja situacija sa zalihama krvi nije ni na Odjelu transfuzije RMC-a "Dr. Safet Mujić". Prema riječima Ifete Škoro, glavne sestre na Odjelu transfuzije u RMC-u, do sada se nitko nije odazvao na spomenutu akciju.

"Do koga je, ne bih komentirala, stanje je takvo kakvo jest, liječnici i sestre sa odjela zajedno se s obiteljima pacijenata bore kako bi im stalno osigurali krv. Međutim, najčešće se radi o obiteljskim darivateljima", kazala je Škoro.

Glavna sestra naglašava da krvi uvijek nedostaje budući da je Mostar, posebno u ljetnim mjesecima, tranzitni grad, a i broj prometnih nesreća je velik. Škoro navodi i da svi odjeli transfuziologije na području naše zemlje surađuju te međusobno pomažu jedni drugima kada su u pitanju zalihe krvi.

Budući da je stanje sa zalihama na oba odjela alarmantno, a u ljetnim mjesecima je potražnja za krvlju mnogo veća, liječnici s oba odjela pozvali su sve zdravstveno sposobne građane da se jave za darivanje krvi na odjele transfuziologije, jer nikad ne znamo kome će od naših najmilijih krv zatrebati.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku