hamburger-icon

Kliker.info

Katastrofalni propusti njemačke policije : Mijenjao je identitete i prebivališta, raspitivao se o oružju, dilao drogu…

Katastrofalni propusti njemačke policije : Mijenjao je identitete i prebivališta, raspitivao se o oružju, dilao drogu…

22 Decembra
08:11 2016

Njemačka policija znala je za potencijalne terorističke aktivnosti Anisa Amrija (24) još od ljeta prošle godine, otkriva Bild. Sada se postavlja ključno pitanje – zašto je glavni osumnjičenik za pokolj u Berlinu bio na slobodi skoro godinu o pol dana?

I kako je moguće da ga Njemačka nije deportirala u rodni Tunis, iako je cijelo vrijeme bio pod prismotrom i nekoliko puta hapšen . Novinari Bilda napravili su cijelu rekonstrukciju Amrijevog djelovanja po Njemačkoj i došli do nevjerojatnih saznanja – čovjek je nebrojeno puta mijenjao identitet, ali i prebivalište. Policija je bila upoznata sa svime, ali nije ništa poduzela.

Prvi dodir s Njemačkom Amri je imao u julu  2015. godine. Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralph Jäger, rekao je da su odmah uočili da je ekstremno mobilan, u mjesec dana se čak tri puta selio. Međutim, nejasno je zašto nigdje nije registriran.

Već tada su istražitelji zapazili neobične aktivnosti kod tuniškog migranta, ali prvi alarmi su im se upalili kada je otputovao u Dortmund kod izvjesnog Bobana Simeonovića., džihadista rodom iz Bora u Srbiji. Policija se posebno zabrinula zbog činjenice da je u manje od pola godine Amri promijenio nekoliko identiteta.

– Od februara  2016. osumnjičenik je manje-više u Berlinu s kratkim izletima na zapad Njemačke – rekao je Jäger. Spiegel piše da je u glavnom gradu imao dokumente Ahmada Z. Mohameda iz Egipta, ali i da se koristio papirima nekog Libanonca. Navodno je u to vrijeme dilao drogu u jednom berlinskom parku.

Policija u Berlinu tada je već bila dobro upoznata s likom i djelom Anisa Amrija. Navodno su ga pratili jer su sumnjali da namjerava nabaviti automatsko oružje kako bi mogao opljačkati draguljarnicu. Međutim, svoje sumnje nisu mogli dokazati…

– Ubrzo je opet počeo putovati. Bio je stalno između Berlina i Ruhra, ali mi jednostavno nismo imali dokaza. Nismo ga mogli zatvoriti – kaže jedan od istražitelja, dok izvor iz antiterorističke jedinice za Bild tvrdi suprotno:

– Koliko je meni poznato, Amri je namjeravao izvršiti teroristički napad u proljeće 2016. Bio je strašno zainteresiran za kupnju oružja. Sve se to znalo, ali on iz nekog razloga nije uhapšen .

Umjesto mjesta u zatvoru, Tunižanin je dobio svoju sobu u izbjegličkom kampu Emmerich. Nedugo poslije uhapšen  je u Berlinu, ali samo privremeno. Zahtjev za azilom mu je odbijen 30. jula, ali tu su njemačke vlasti upale u još jedan problem – nisu ga mogli deportirati. Razlog?

– Nije mogao biti protjeran jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe – kaže Jagr.

U julu  su vlati ponovno sjele za vrat Amrija, ovaj put zbog sukoba oko droge. Tunižanin je bio osumnjičen da je nekoga izbo nožem, ali ponovno se provukao bez optužnice.

Prije dva mjeseca, otkriva Bild, Njemačka je obavijestila Tunižane da namjerava deportirati Amrija, ali sa sjevera Afrike stigao je nevjerojatan odgovor.

– Ne, hvala. Nemamo pojma tko je taj čovjek!

Prije mjesec dana antiterorističke jedinice konačno su zaključile da je Amri ozbiljna prijetnja. Međutim, tada je bilo već kasno, Nijemci su ga potpuno izgubili iz vida. Da ironija bude veća, Tunižani su dva dana poslije napada u Berlinu u svojim arhivima konačno pronašli ime Anisa Amrija. I poručili Njemačkoj da ga sad slobodno mogu deportirati…

Služio 4 godine zatvora u Italiji

Tunišanin osumnjičen za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100.000 eura, bio je četiri godine u talijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu, objavili su talijanski mediji u srijedu.

Anis Amri (24), za kojim traga njemačko pravosuđe, osumnjičen je za napad kamionom u ponedjeljak u Berlinu u kojem je ubijeno 12, a ozlijeđeno 48 osoba.

U Italiju je pobjegao nakon revolucije 2011. u Tunisu kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Talijanska agencija ANSA prenijela je da su talijanske vlasti htjele izručiti Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe. Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, piše agencija.

Nakon odslužene kazne 2015., bio je prevezen u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli te je po isteku zakonskog roka morao napustiti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015., a u septembru  2016., mu je odbijen zahtjev za azilom, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije gdje je živio i podnio zahtjev.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku