hamburger-icon

Kliker.info

Kardinal Vinko Puljić : Ponudili smo rješenje koje bi BiH donijelo napredak, ali niko na to nije reagirao

Kardinal Vinko Puljić : Ponudili smo rješenje koje bi BiH donijelo napredak, ali niko na to nije reagirao

04 Maja
00:53 2014

puljicV6Gostujući večeras u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na FACE TV kardinal Vinko Puljić je za tešku situaciju u BiH okrivio domaće političare koji se teško odriču privilegija, ali i pojedine ljude iz međunarodne zajednice koji su nezainteresirani da riješe probleme BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).Naveo je čak da neki političari iz krugova međunarodne zajednice, ne imenujući ih lično, namjerno koče proces povratak raseljenih.- Ova zemlja je stjecajem okolnosti podjeljena. Čim je podjeljena, učinjena je nepravda, jer je ozakonjeno etničko čišćenje… U jednom dijelu nemate nikakvih prava, a u drugom ste manjina, i preglasavani ste. Zbog toga je potrebno iznaći mehanizam koji će ponuditi sigurnost svima – rekao je Puljić.

– To je i najveći problem što se tiče Hrvata u BiH – dodao je on. Lošoj situaciji u zemlji, reko je Puljić, najviše je doprinio Dejton, koji je trebao biti samo mirovni sporazum. A, onda i političari koji nisu složni. Ljute se, kaže, što im međunarodna zajednica kroji kapu, a sami se ne dogovore.Prvi bh. kardinal u historiji BiH kazao je kako je usljed čestih pritiska da crkva stalno kritikuje, a ništa ne nudi, prije nekog vremena crkva ponudila rješenje koje bi svima u zemlji osiguralo ravnopravnost i za koje niko nije imao zamjerku, ali iz nekog razloga to do danas politika nije usvojila.

– Mi smo angažirali naše eksperte, baš uzimajući u obzir priču međunarodne zajednice da BiH želi multietničku, jer BiH drugačija ne može ni biti. Napravili smo rješenje kojim bi se stvorili mehanizmi zaštite da se niko ne boji za svoj identitet i da niko ne osjeća nesigurnost. Riječ je o rješenju koje podrazumjeva tri stupnja vlasti. Prvi stupanj je državni na čijoj razini bi bili Predsjedništvo, sudska vlast, vojska, policija, bankarstvo… Onda bi se išlo u regije. Koristili smo se kartama iz 1905. godine. BiH bi imala četiri regije čija bi sjedišta bila u Banja Luci, Tuzli, Mostaru i Sarajevu. U tim regijama bio bi stvoren takav sistem vlasti da niko nema više od 40 posto i manje od 30 posto, odnosno da nema preglasavanja… – objasnio je Puljić.- Ovo naše rješenje do danas niko nije oponirao, ali ni prihvatio – rekao je Puljić, prenosi Patria. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku