hamburger-icon

Kliker.info

Kardinal Vinko Puljić : Bogatstvo bez duše nije dar mudrosti

Kardinal Vinko Puljić : Bogatstvo bez duše nije dar mudrosti

23 Decembra
22:34 2008

U otajstvu Božića ne slavimo samo njegov povijesni događaj – onaj što se zbio u betlehemskoj štalici, nego i osobni susret sa svojim Bogom. Kristovo rođenje je otkrilo u nama smisao našega rođenja, našeg postojanja i budućeg života u vječnosti, poručio je jučer u Sarajevu u božićnoj poruci svim katolicima u BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Povratak Bogu

Puljić je u ovogodišnjoj božićnoj čestitki skrenuo pažnju na potrebu vraćanja vjeri u Boga, otvaranju riječi Božijoj te vraćanju tradicionalnim vrijednostima – obitelji i čovjeku. On se pozvao na nastupnu propovijed sluge Božijeg Ivana Pavla II, naglasivši da na njegovoj poruci temelji svoju božićnu radosnicu. Stoga je pozvao – dragi vjernici, približite se Kristu, rastvorite mu vrata svoga obiteljskog doma, svoga javnog života, svoga privatnog života. Sami sebe poklonite Bogu.Istaknuo je da smo puno puta iskusili da se s Kristom ne može mjeriti ništa što je isključivo ljudsko – nikakva vlast niti politički ili društveni utjecaj, kao ni ekonomska moć ili kapital. Svi ti statusi duboko su ljudski, nesavršeni i kratkotrajni. Ljudska moć je prolazna, kazao je, a svaka vlast vremenita, pa i bogatstvo bez duše nije dar mudrosti.  Kardinal se dotaknuo i današnje kulture te brzog tempa života, kao i trke za probitkom koja je razbila obiteljsko zajedništvo, poremetilo ljestvicu vrednota i otežalo razumjeti pravi smisao života. Obiteljsko zajedništvo

 – Zato nam je i potrebito prosvjetljenje – svjetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka – Isus Krist. Zaustavimo trku, nađimo jedni druge! Neka Božić bude drag susret obiteljskog zajedništva i zajedništva u Gospodinu!       Nadbiskup vrhbosanski poručio je – nemojte se umoriti u traženju jednakopravnosti svih građana. Podvukao je da svaki čovjek ima svoje dostojanstvo koje treba poštivati, a svi smo dužni neprestano raditi na izgradnji mira i tolerancije. – Sam je Krist imao i volio svoju rodnu grudu, u kojoj je radio i propovijedao. I nama je Bog darovao komad zemlje na ovom planetu da ga volimo, na njemu živimo u miru i marljivo radimo. Ostanimo na svojoj grudi i Božiji blagoslov neće zatajiti. Vrijeme kušnje dolazi i odlazi. Sad se nadamo boljim vremenima – kazao je kardinal Puljić. 

Krist u srcu

Na kraju poruke kardinal je uputio iskrenu čestitku svim katolicima da dožive, te u ljubavi i miru prožive otajstvo Božića.  – Neka se Krist rodi u svakom srcu, svakoj obitelji i zajednici u kojoj i za koju živite. Neka se Krist, utjelovljena Riječ, nastani i u vama. A vi ga svjedočite!Svjedočite njegovu vjeru, nadu i ljubav. Svjedočite svetost braka i obitelji, njegujte međusobnu ljubav i zajedništvo. Poštujte svakog čovjeka, posebno one, kako ih evanđelje naziva – malene. I budite osjetljivi prema potrebnima – poručio je Puljić.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku