hamburger-icon

Kliker.info

Kardinal Puljić: Komšića nije izabrao hrvatski narod, nego stranka

Kardinal Puljić: Komšića nije izabrao hrvatski narod, nego stranka

05 Oktobra
05:55 2006

Kako piše zagrebački «Večernji list» predsjednika Vlade Ive Sanadera i kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, nije doveo do promjena premijerova stava o izborima u BiH.  – Hrvatska se neće  miješati u izbore u susjednoj državi, ponovio je Sanader poruku koju je izrekao i dan ranije. No, on smatra da i nakon izbora na kojima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izronio Željko Komšić sa SDP-ove liste za hrvatsko jedinstvo još nije kasno. Izrazivši  žaljenje jer hrvatske stranke i njihovi lideri "nisu bili na visini", Sanader procjenjuje da još nije kasno da bi hrvatske stranke sjele za zajednički stol. One bi se, prema potrebi, mogle i ujediniti, ali svakako bi se trebale  dogovoriti o tome kako ostvariti zajednički interes. Sastanak s kardinalom bio je dogovoren mjesec dana prije izbora u BiH, napomenuo je Puljićev domaćin kako bi odagnao tumačenja da su se susreli zbog izbornih rezultata.
Unatoč tome, razgovor se uglavnom vodio o bosanskohercegovačkim izborima i situaciji koja je nastupila nakon Komšićeve pobjede.
Šef hrvatskog HDZ-a odbija svaku moguću primjedbu da je na Zagrebu dio krivnje za razjedinjenost i slab izborni rezultat hrvatskih stranaka u BiH. Upravo zbog toga, u obraćanju novinarima, premijer je podsjetio  kako je još u veljači u Mostaru rekao da je najbolje da se Hrvati u BiH ujedine te da tako dizajniraju izborni uspjeh.
Hrvatsku Vladu BiH zanima kao susjedna i prijateljska zemlja, s punim suverenitetom i u budućnosti unutar Europske unije. Vlada ima po Ustavu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH i u tom smislu ona podupire njegovanje nacionalnog identiteta kroz kulturu, jezik …
Unatoč napetostima u hrvatskom korpusu u BiH, Sanader i dalje pazi da formalno ne isklizne iz europskih standarda, te je jučer pred novinarima izbjegao odgovor na izravno pitanje o Komšiću. Kardinal Puljić
rekao je da je vrlo zadovoljan "razumijevanjem situacije", stavovima o BiH i hrvatskom narodu koje mu je Sanader izložo na sastanku što je više od sat vremena trajao iza zatvorenih vrata. Zahvalio je hrvatskoj Vladi na potpori za povratak i ostanak Hrvata u BiH, a posebno je bio zadovoljan Sanaderovim obečanjem da će ta potpora biti poveđana. No, Puljićvi stavovi o izborima u BiH vrlo su oštri i jasni.  Daytonski sporazum i zakoni omogućili su još jednu nepravdu prema hrvatskom narodu  kaže Puljić. Na  pitanje je li za njega Ĺ˝eljko Komšić predstavnik Hrvata u BiH, kardinal Puljić odgovara da "ne bi govorio u tom smislu. Komšića nije birao narod, nego jedna stranka, i kako će on proći, to će pokazati budućnost.  Ne bih htio biti sudac, on je zakonito izabran, ali po zakonu koji je nepravedan prema hrvatskom narodu  kazao je Puljić.

(Večernji  list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku