hamburger-icon

Kliker.info

Kantonalni odbor SDP BiH : Tražimo da Glavni odbor ponovo razmotri specifičnu situaciju u Tuzlanskom kantonu!

Kantonalni odbor SDP BiH : Tražimo da Glavni odbor ponovo razmotri specifičnu situaciju u Tuzlanskom kantonu!

15 Februara
16:17 2019

Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla obavijestio je javnost da je na 12. sjednici Kantonalnog odbora, proširenoj užim rukovodstvima Gradske i općinskih organizacija SDP-a BiH u TK, razmatrana aktuelna politička situacija na području Tuzlanskog kantona.

– Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla je mišljenja da je i PDA, koja je neposredno pred opće izbore 2018. godine postala iz SDA i koju su formirali bivši visokopozicionirani članovi SDA, etnonacionalna stranka, te će prema njoj zauzimati stavove u skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a BiH – piše u saopćenju za javnost.

Kako kažu, javnost treba znati da je poslije općih izbora 2018. godine na političkoj sceni došlo do blokovskog svrstavanja političkih subjekata u Skupštini TK. Tako da jedan blok čine tzv. Bh. blok (SDP, DF i NS) sa ukupno 15 zastupnika, drugi blok čine SDA i SBiH sa 11 zastupnika i treći blok čine PDA i SBB.

– Iz navedenog jasno proizilazi, da bi se došlo do stabilne skupštinske većine koju čini najmanje 18 zastupnika u Skupštini TK, mora doći do saradnje između dva politička bloka. Kantonalna organizacija SDP-a BiH Tuzla svjesna odgovornosti prema građanima i članovima, svjesni političke snage koju imamo kroz osvojenih 10 mandata i dva člana rukovodstva Skupštine TK, te njihove ključne uloge o imenovanju predsjednika Skupštine i mandatara Vlade TK, sugerira Predsjedništvu i Glavnom odboru SDP-a BiH da, u slučaju blokade političkih procesa zbog nemogućnosti uspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, još jedanput razmotri specifičnu društveno-političku situaciju u TK i u skladu s tim donese adekvatne odluke – navodi se u saopćenju.

Portal Slobodna Bosna podsjeća, Glavni odbor SDP-a, na sjednici održanoj 9. februara većinom glasova je odlučio da ne sudjeluje u vlasti s etno-necinalnim partijama. 

– Donijeli smo odluku da nećemo u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD, rekao je Nikšić u izjavi nakon sjednice.

Omjer je bio 63:31, a šest članova SDP-a je bilo suzdržano.

Takvoj odluci usprotivila se kantonalna organizacija SDP-a u Tuzli, jer je samo u tom kantonu SDP izašao kao relativni pobjednik na oktobarskim izborima, pa se, po logici stvari, očekivalo da upravo SDP predvodi novu vladu Tuzlanskog kantona.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku