hamburger-icon

Kliker.info

Kanadski parlamentarac Brian Masse : ”Pamtite vaše žrtve i nastavite raditi kako biste bili sigurni da takav događaj više nikada neće biti ponovljen”

Kanadski parlamentarac Brian Masse : ”Pamtite vaše žrtve i nastavite raditi kako biste bili sigurni da takav događaj više nikada neće biti ponovljen”

10 Jula
06:15 2018

Povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici, član Kanadskog parlamenta   Brian Masse  je  u izjavi za javnost poručio da žrtve genocida neće biti zaboravljene.   Saopštenje kanadskog parlamentarca ,  sponzora prve i druge rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su 2010. i 2015. usvojene u parlamentu Kanade, sponzoru  Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi i člana Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu prenosimo u cjelosti.

“Prošlo je dvadeset tri godine od kada je genocid u Srebrenici od 1992. do 1995. godine uzeo više od 7000 života u BiH. Ovaj užasni događaj godišnje se obilježava 11. jula, jer tog dana, 1995. godine, bosanski Srbi, kojima je komandovao osuđeni ratni zločinac general Ratko Mladić je  izvršio egzikuciju više od 7000 Bošnjaka, muškaraca, dječaka i staraca koji su tražili sigurnost u regionu nakon pada Srebrenice.
Više od 25.000 ljudi je prisilno deportovano u etničkom čišćenju, koje su podržale UN, a kasnije u Rezoluciji Evropskog parlamenta to je nazvano “najvećim ratnim zločinom u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.Ovogodišnja komemoracija u Srebrenici počinje dana 6. jula 2018. godine i završava dana 11. jula 2018. godine.

Dana 19. oktobra 2010. godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio moj prijedlor rezolucije u kojoj se kaže: ” Po mišljenju Kanadskog parlamenta,11. juli se proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu u kojoj je pogubljeno više od 7000 muškaraca i dječaka  Bošnjaka, što je proglašeno je genocidom od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, a 25.000 drugih su prisilno uklonjene iz svojih domova od strane snaga bosanskih Srba.”

Poslije moje posjete Srebrenici i BiH  i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim liderima i mnogim drugim zvaničnicima, ostajem posvećen u stalnom radu i osiguranju da žrtve  genocidu neće biti zaboravljene. Za preživjele žrtve genocida u Srebrenici i hiljade onih koji danas žive u Kanadi, ja poštujem vaše žrtve. Pamtite vaše žrtve i nastavite raditi kako biste bili sigurni da takav događaj više nikada neće biti ponovljen.”

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku