hamburger-icon

Kliker.info

Kanađani pokupovali svu marihuanu : Već zavladala nestašica, u pomoć konzumentima priskočila i policija

Kanađani pokupovali svu marihuanu : Već zavladala nestašica, u pomoć konzumentima priskočila i policija

22 Oktobra
07:05 2018

Kanađani su bilo toliko uzbuđeni što je njihova zemlja napokon legalizirala rekreativnu upotrebu marihuane da su u samo dva dana pokupovali sve zalihe, piše Independent.U pomoć je čak pozvana i policija kako bi pomogla trgovinama pred kojima su se formirali dugački redovi frustriranih ljudi koji nisu uspjeli legalno kupiti kanabis.

Bivši načelnik policije Toronta i voditelj programa legalizacije, Bill Blair, rekao je da Kanada nije uspjela nabaviti toliko trave da zadovolji potražnju.

– Očekivali smo da će na nekim mjestima doći do nestašice. No, infrastruktura je dobra i uvjeren sam da ćemo riješiti problem.

Podsjetimo, u srijedu je Kanada postala tek druga zemlja na svijetu, nakon Urugvaja, koja je legalizirala rekreativnu upotrebu marihuane kao dio kontroverznog projekta kanadske vlade.

Prema novom zakonu, građani mogu posjedovati do 30 grama marihuane u javnosti i moći će u svojem domu uzgojiti do četiri biljke.

Medicinska marihuana u Kanadi je legalna od 2001. a vlada premijera Justina Trudeaua dvije je godine pripremala zakon da legalizira i rekreativnu upotrebu.

Prema procjenama, marihuanu će 2018. legalno kupiti 5,4 miliona  Kanađana što je oko 15 posto stanovništva. Oko 4,9 miliona  Kanađana već koristi marihuanu.

Lift, medijska platforma iz Vancouvera koja se bavi pitanjima marihuane, procjenjuje da industrija kanabisa u Kanadi može proizvesti između 400.000 i 500.000 kilograma marihuane godišnje.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku