hamburger-icon

Kliker.info

Kakanj obavijen tugom : Klanjana dženaza poginulim rudarima !

Kakanj obavijen tugom : Klanjana dženaza poginulim rudarima !

15 Oktobra
16:51 2015

Kakanj7Danas je ispred Čaršijske džamije u Kaknju klanjana zajednička dženaza poginulim rudarima, koju je predvodio Nusret efendija Abdibegović, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Poginuli radnici će biti ukopani u mjesnim mezarjima i to u Ričici Sarač, u Velikim Trnovcima Mušja, a u Gornjim Lučanima Gađun.

Prije dženaze u Domu kulture u Kaknju odata počast četvorici rudara. Dvoranu u Kaknju ispunio je veliki broj građana, kolega i članova porodica koji su se u suzama oprostili od rudara.

Na komemoraciji su govorili Nezir Begić, predsjednik Rudničkog odbora sindikata, Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH, Kasim Alajbegović, v.d. direktora RMU Kakanj. Sve dok rudari budu kopali ugalj, strah će svakodnevno teći njihovim venama, kazao je u svom govoru predsjednik Rudničkog odbora sindikata Nezir Begić.

“Njih četvorica više se neće bilježiti na svojim brojevima. Smrt nije kraj, jer smrti zapravo i nema, tako kaže pjesnik”, kazao je Begić kroz suze.

“Rana iz Raspotočja je još otvorena, a sada je došla i nova, jednako bolna. Kakanj je pun bola i tuge. Zabrinuti smo za kolege u drugim rudnicima jer znamo u kakvim uslovima rade. Po zadnji put molimo za sigurnije uslove rada”, rekao je Husić.

V.d. direktora RMU Kakanj Kasim Alajbegović je istakako kako djeca poginulih rudara neće biti sama.

“Naša obaveza je da im budemo potpora umjesto njihovih očeva. Imamo snage i znamo kako ćemo im pomoći”, poručio je Alajbegović.

Komemoraciji su, između ostalih, Nermin Mandra, gradonačelnik Kaknja, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH. Po završetku komemoracije uslijedio je upis u knjigu žalosti. Poginuli rudar Mijo Stojičić (1976) bit će sahranjen sutra u selu Ratanj kod Kaknja.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku