hamburger-icon

Kliker.info

Kadija te tuži, kadija ti sudi : Skandalozna kazna za specijalce MUP-a RS u “pljački stoljeća”

Kadija te tuži, kadija ti sudi : Skandalozna kazna za specijalce MUP-a RS u “pljački stoljeća”

15 Decembra
22:42 2016

Bivši radnik agencije “Sector security” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine, a suspendirani specijalci MUP-a Republike Srpske Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u pljački 617.000 KM Unikredit banke na auto-putu Banja Luka – Bosanska Gradiška.

Ove kazne su im izrečene na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su zaključili s Tužilaštvom RS.

Prema presudi, oni su bili dio organizirane grupe suspendiranog specijalca Vladana Malića koji je i isplanirao ovu  pljačku.

Osim Malića, u ovom slučaju optuženi su i njegove kolege iz Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske Goran Paraš (27) iz Banja Luke i Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, kao i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (30).

Optužnica protiv njih podignuta je u aprilu, a suđenje je počelo u septembru. Prema presudi, Kuzmić je dojavio informacije o tome kada su vozila “Sector securitiyja” s novcem krenula i u kojem je od njih tri u konvoju najveći potencijalni plijen.

– Ljubavi, krenula sam – glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Popoviću dajući mu znak da je novac krenuo iz banke.

Janjuz je pljačkašima osigurao da u njegovoj garaži sakriju “audi A6” koji je korišten prilikom pljačke. U tom vozilu je bilo skriveno oružje i odijela koje su koristili. Inđić je zajedno s ostalim članovima Malićeve grupe direktno učestvovao u pljački.

Muzmić, Janjuz i Inđić krivicu su priznali odmah po otkrivanju ovog zločina i pristali da svjedoče protiv svojih saradnika.

Oni su tako tokom suđenja Maliću i ostalim optuženima ispričali sve što su znali o ovoj pljački i o svojoj ulozi u tome. Republički tužilac Živana Bajić u sudu je kazala da su Inđić i Janjuz otkrili zločinačko udruženje, zbog čega su im i umanjene kazne.

– Iako je za djelo za koje se terete predviđena najmanja kazna od pet godina, Tužilaštvo se odlučilo na ovakav sporazum jer bez njihove saradnje pljačka ne bi bila ni otkrivena. Krivični zakon Republike Srpske predviđa da se učinioci krivičnog djela kada otkriju organizirani kriminal mogu i osloboditi od odgovornosti. Ipak smo se odlučili da im se izrekne po pola godine zatvora i smatramo da su te kazne adekvatne – rekla je Bajićeva.

Dodala je da je Tužilaštvo Kuzmiću ublažilo kaznu jer je također sarađivao tokom istrage i svojim svjedočenjem umnogome doprinio da ovaj slučaj bude rasvijetljen.

Advokat Janjuza i Inđića, Duška Bogojević kaže da su izrečene kazne adekvatne, a pogotovo ako se zna da su oni od početka sve priznali.

– Ono što su ispričali u svom svjedočenju i tokom istrage potkrijepljeno je i dokazima – rekla je Bogojević.

Branilac Kuzmića Mirko Dabić istakao je da je kazna izrečena njegovom branjeniku srazmjerna njegovoj ulozi u krivičnom djelu. Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine.

Optuženi Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda tada su zelenim “audijem A6” presreli i napali kolonu vozila “Sector securituja”. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik “Sector securityja” Đurađ Bajić nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu.

Tokom istrage, osim oružja, pronađeno je 12.000 eura, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i ručni raketni bacač “zolju”.

U vozilu su ostavili brojne biološke tragove. Novac Izrečenim presudama bivši radnik “Sector securityja” Danijel Kuzmić te specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz obavezani su da vrate novac koji su “zaradili” tokom pljačke. Tako će Kuzmić morati da vrati 30.000 eura i biće mu oduzet “audi A8”.

Janjuz je obavezan da vrati 5.000 eura, a Inđić 2.500 eura. Također, sve trojica su obavezana da plate troškove sudskog postupka koji, s obzirom na to da su priznali krivicu, u njihovom slučaju neće biti visoki.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku