hamburger-icon

Kliker.info

Kad je potpisivan Dejtonski sporazum, nije bilo priče o referendumu u RS

Kad je potpisivan Dejtonski sporazum, nije bilo priče o referendumu u RS

18 Septembra
15:36 2006

– To nije i ne može biti zvanična politika Vlade SAD, ali vjerovatno postoje određeni krugovi koji su radili paralelno. Kada je potpisivan Dejtonski sporazum, nije bilo nikakve priče o tome. Neki izvori iz nezvaničnih razgovora su upućivali na to da postoje takve ideje, te se vjerovatno i odražava na sadašnje ponašanje zagovornika referenduma i njihovo uvjerenje da mogu postići ono što nema apsolutno nikakvog utemeljenja ni u Ustavu BiH ni u međunarodnom pravu – kaže Silajdžić.
Silajdžić podsjeća da je nakon presude za genocid koja je izrečena Radislavu Krstiću u Hagu tražio da se haške presude implementiraju u životu BiH.
– Također, tada sam upozoravao, a to nije bilo tako davno, da se međunarodna zajednica mora uključiti u poništavanje rezultata genocida i da će se zatvaranjem očiju pred presudama Haga ta ista međunarodna zajednica naći brzo u situaciji da na sceni ima zahtjeve iz RS za legalizaciju genocida putem referenduma za otcjepljenje.
Mi smo već duže upozoravali na moguće reperkusije paralelnih aranžmana, sa kojima na sreću države BiH zvanična politika SAD ne učestvuje niti je ikada učestvovala. Upravo zbog zagovornika referenduma, te određenih krugova iz međunarodne zajednice koji podržavaju takva promišljanja, smatrali smo i dalje smatramo da je neophodno prisustvo američkih trupa u BiH, kao garanta mir, koje djeluju u skladu sa stavovima zvanične američke politike.


(Kliker.info)

Garancija provođenja Dejtona

Dejtonski sporazum je sveobuhvatan i njegovo provođenje podrazumijeva, između ostalog, i vojno prisustvo koje pruža garanciju njegovog provođenja i koje predupređuje bilo kakvo podizanje tenzija, bez obzira na to da li se radilo o predizbornoj kampanji ili ne.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku