hamburger-icon

Kliker.info

Julian Assange optužuje : Google je privatna NSA

Julian Assange optužuje : Google je privatna NSA

26 Septembra
07:41 2014

asange4Julian Assange, osnivač internetske stranice WikiLeaks, na kojoj je 2010. godine objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada diljem svijeta, a najviše američkih, okarakterizirao je internet pretraživača Google kao privatnu američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju.Assange je to ustvrdio na konferenciji za novinare u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, koji mu je prije dvije godine pružio azil, a organizirana je povodom izlaska knjige o njegovom susretu s bivšim izvršnim direktorom Googlea Ericom Schmidtom, objavila je internetska stranica phonandroid.com.I dok Schmidt promovira svoju knjigu, gdje se ističe korist od “rata” između Applea i Googlea, Assange promovira svoju Kada se Google susreo s WikiLeaksom (When Google Met Wikileaks).

Schmidt: Julian je paranoičan

Izravna aluzija je napravljena nakon skandala koji je lani pogodio NSA, kada je Edward Snowden, koji je radio za NSA, objavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka vlada.Assange je na konferenciji za novinare rekao da je Google uspostavio veze s američkom vladom i vojskom, a da su proizvod toga osobe koje koriste Google.On je napravio paralelu između prikupljanja podataka koje čini Google u marketinške svrhe i strategije NSA da prikupi što je više moguće informacija.Schmidt je prije dva dana, na najavu izlaska Assangeove knjige, rekao da je “Julian paranoičan”, da Google nije nikada surađivao s NSA-om i da se, uostalom, ta kompanija žestoko borila protiv onoga što je NSA radio.

Assangeov strah od izručenja SAD-u

“Uzeli smo sve naše podatke, razmijenjene informacije i potpuno smo ih šifrirali, da ih nitko ne bi imao, a prije svega vlada”, naveo je Schmidt.Assange je 2006. godine pokrenuo stranicu WikiLeaks, na kojoj je 2010. godine objavio veliki broj povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada diljem svijeta.Azil od Ekvarodora Assange je zatražio u lipnju 2012. godine, nakon iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog silovanja.Izručenje Assangea traži i SAD, koji smatra da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomaciji nanesena šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi ga Švedska mogla predati SAD-u. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku