hamburger-icon

Kliker.info

Juli u Beogradu : BiH i Srbija otvorile novu stranicu zajedničke budućnosti

Juli u Beogradu : BiH i Srbija otvorile novu stranicu zajedničke budućnosti

22 Jula
14:56 2015

BakirVucic7Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Dragan Čović te članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, stigli su u srijedu oko podne u Beograd, na poziv predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.Premijer Vučić ocijenio je nakon razgovora s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.On je na konferenciji za novinare istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno te da su takvi razgovori najbolji, prenosi Tanjug.

“Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti”, istakao je Vučić.

Razgovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sjednica dvije vlade u septembru.

“Kao Srbija, želimo najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom”, naglasio je Vučić.

Čović je poručio da prošlost između Srbije i Bosne i Hercegovine treba ostaviti historičarima, a da predstavnici vlasti trebaju gledati naprijed i saradnju podići na najviši mogući nivo.

“Deset dana poslije Srebrenice mi danas ovdje pričamo o sasvim drugim temama. Današnja posjeta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu”, rekao je Čović.

‘Drugačija budućnost’

Prema njegovim riječima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima loših odnosa, već onoj “velikoj masi koja želi drugačiju budućnost”.Ističući da uprkos tome što ima mnogo toga što ljude u obje zemlje tjera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ipak ima više onoga što nas motivira da gledamo naprijed.

Čović je posebno istakao značaj konferencije o Zapadnom Balkanu 27. augusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.Poslije toga bit će održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je Čović, dodavši da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić biti pozvan da posjeti Sarajevo u oktobru.

“To je put, drugog nema”, dodao je on.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kaže da je u interesu bosanskih Srba da u stabilnim uvjetima zajedno sa druga dva naroda idu putem ka EU.On je odgovarajući na pitanje novinara u vezi s nedavnim optužbama koje je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik protiv njega iznio u Beogradu, tvrdeći da vodi izdajničku politiku koja nije u skladu sa srpskim entitetom, izjavio da srbijansku prijestolnicu ne vidi kao mjesto gdje Srbi iz RS-a treba da vode političku bitku.

‘Bez nepotrebnih sukoba’

Ivanić je naglasio da je njegova politika da kao član Predsjedništva zastupa interese srpskog naroda, ali da ta politika ne uključuje potrebu da svaki dan bude u sukobu.

“U interesu je Srba da u stabilnim smirenim uslovima zajedno s druga dva naroda idemo ka EU. Mi smo suštinske stvari u BiH manje više definisali. Stabilna BiH, u kojoj je RS sastavni dio, u interesu je srpskog naroda i tome ću posvetiti svoj mandat”, naglasio je on.

Ivanić je ponovio da Beograd neće koristiti za unutrašnje-političke sukobe sa Dodikom, dodajući da to što izjavljuje predsjednik RS-a samo govori o njemu.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović istakao je da svaki ratni zločin, bez obzira nad kim je počinjem, ostaje ratni zločin.
On je na konferenciji za medije da je nebitno da li se desio zločin u Srebrenici više od 8.000 puta ili osam puta na nekom drugom mjestu, i da će svakom počiniocu biti suđeno.

Podsjetivši da je Sarajevo pretrpjelo užas u ratu, te da je svaki treći Sarajlija pogođen i ranjen, a svaki deseti poginuo, on je naveo da je Sarajevo ipak imalo snage da zaustavi zločin nad Srbima.

“To što je u Sarajevu zaustavljeno što su radili neki pobunjeni komandanti nad Srbima dokaz je da nismo strana koja je sistematski ohrabrivala zločin”, podvukao je Izetbegović.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je zaboravio na napad u Srebrenici, da je spreman da u prijateljskom tonu gleda na dalju saradnju Srbije i BiH i da u članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ne vidi neprijatelja već naprotiv.

Zaboravljeni incident

Vučić je na konferenciji za novinare sa članovima Predsjedništva BiH rekao da ako su ljudi koji su izgubili svoje najbliže tokom 90-ih u stanju da oproste i gledaju u budućnost da bi bilo čak i smiješno da on gleda zbog događaja u Srebrenici drugačije.

“Moj pogled je usmeren u budućnost i zahvalan sam Bakiru na tome. Oseća i vidi da kod mene nema nikakvog neprijateljstva, a ja njega svakako ne smatram ni lošim čovekom ni neprijateljem – naprotiv”, rekao je Vucić.

Ruka Srbije je pružena i biće uvek pružena, rekao je premijer dodajući da je suština u tome “šta imamo pravo da uradimo”.

“Da se ponovo bijemo, da Drina bude mutna od krvi – šta će biti rezultat”, zapitao je Vučić dodajući da zato i jeste “naša obaveza da stvorimo mir i normalno razmišljanje”.

“Moja poruka je i Bakiru i Mladenu i Draganu je da je ovo njihova kuća i da su uvek dobrodošli i u Beograd i u Srbiju i da se osećaju kao kod svoje kuće. Svoju toplinu i umećermo da pokažemo”.

Vučić je nakon razgovora s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i namjenske industrije izjavio da postoji mogućnost da se ona podigne na značajno viši nivo.

Vučić je rekao da bi, kada je riječ o namjenskoj industriji, Srbija i Bosna i Hercegovina mogle zajedno nastupati na trećim tržištima, što bi značilo više posla za građane dvije zemlje i više novca za kompanije.

“Mislim da smo uspeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome”, kazao je Vučić, dodavši da bi se postojeća saradnja mogla podići na značajno viši nivo.

Zajednička saradnja

Kada je riječ o saradnji u oblasti energetike, Vučić je rekao da je bilo riječi o elektromreži između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori i dodao da dvije zemlje mogu postići dobar napredak i kada je riječ o turizmu.

“Mislim da možemo da privučemo turiste i napravimo sličan vizni, odnosno bezvizni režim za turiste iz različitih delova sveta, da ih privlačimo ponudama, da promovišemo ekskurzije za odlazak učenika u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, da obezbedimo zajedničke podsticaje… Ali, to je sada na radnim grupama i resorima da nastave da rade na tome”, rekao je Vučić.

Čović je također kazao da će snažno podržati zajedničke projekte koje je najavio premijer Vučić.

Protokolom posjete ranije je upriličen svečani doček članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispred Palate Srbije u Beogradu.

Članovi Predsjedništva BiH su dočekani uz najviše vojne i državne počasti, postrojenu Gardu i intoniranje himni.Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić javio je ranije da se odustalo od posjete bh. Predsjedništva projektu “Beograd na vodi”.Umjesto toga, predviđen je ručak u vili “Mir”, a potom će prošetati Knez Mihajlovom ulicom u centru Beograda.Tamo bi trebali biti oko 16:00 sati, javio je Kostić.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku