hamburger-icon

Kliker.info

Jovanovićev poziv građanima Srbije : “Odnos prema genocidu u Srebrenici je lakmus papir koji nas svrstava na pravu ili pogrešnu stranu”

Jovanovićev poziv građanima Srbije : “Odnos prema genocidu u Srebrenici je lakmus papir koji nas svrstava na pravu ili pogrešnu stranu”

07 Jula
19:46 2015

Cedomir-Jovanovic-4 Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je pozvao građane Srbije “da uprkos prijetnjama šovinističkih, nacionalističkih i fašističkih grupa i njihovih medijskih i političkih sponzora, u subotu 11. jula u 11 sati, ispred Skupštine Srbije održe pomen srebreničkim žrtvama”.

– Već dvadeset godina, svaki put kad nas tragični jubileji bosanskog rata podsjete na razorne posljedice politike koju je Srbija vodila devedesetih godina, iznova se suočavamo sa nespremnošću dijelova našeg društva da se pogleda u ogledalo i jednom zauvijek raskine sa načinom razmišljanja koji je od Srbije i cijelog regiona napravio najnesrećniji dio Evrope, navodi Jovanović i dodaje:

– Ova nespremnost je uvek kamuflirana u lažnu brigu za srpske žrtve, kao i sve druge žrtve, koje je Miloševićeva politika sijala svuda dokle je stizala njena dugačka i krvava ruka. Iako stalno govorimo da brojevi nisu važni i da su sve žrtve jednako bolne, od nekih činjenica ne možemo pobjeći i nećemo biti ljudi kakvi bi željeli da budemo i kakvi smo nekad možda bili, dok sebi i svima oko sebe ne priznamo neke bolne istine. Onaj ko nema nikakvu empatiju prema žrtvama drugih naroda, nema empatiju ni prema stradalima iz sopstvenog naroda, dodao je Jovanović.

Predsjednik LDP-a navodi da “zatvaranje očiju prema činjenici o broju stradalih bošnjački civila i sposobrnost da se ignoriše bol majki, svjedoči o nezaintersiranosti za bilo čiju patnju”.

– Sposobnost da se zatvore oči prema činjenici da je broj stradalih bošnjačkih civila višestruko veći od stradalih na drugim stranama, da je veći od broja stradalih bošnjačkih vojnika, sposobnost da se ignoriše bol majki stradalih srebreničkih žrtava, na kraju svjedoči isključivo o nezainteresovanosti za bilo čiju patnju i ljudske živote na svim stranama svodi na jednostavne brojeve, kilograme ljudskog mesa koje je potrebno ugraditi u propale i besmislene političke koncepte.

Jovanović kaže da je odnos prema genocidu u Srebrenici lakmus papir koji svrstava na pogrešnu ili pravu stranu.

– Odnos prema srebreničkoj tragediji, genocidu koji je tamo počinjen, je lakmus papir koji nas svrstava na pravu ili pogrešnu stranu u jednom, nikad završenom sukobu, u borbi za stvaranje civilizovanog, modernog, pravednog i slobodnog društva, zaključio je Čedomir Jovanović, te uputio poziv građanima Srbije:

– Zato pozivamo sve ljude koji žele da Srbija postane takva država, da uprkos prijetnjama šovinističkih, nacionalističkih i fašističkih grupa i njegovih medijskih i političkih sponzora, u subotu 11. jula u 11 sati, ispred Skupštine Srbije održe pomen srebreničkim žrtvama.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku