hamburger-icon

Kliker.info

Johnny Štulić: Hrvatska mi duguje 12 milijuna eura

Johnny Štulić: Hrvatska mi duguje 12 milijuna eura

30 Marta
10:36 2008

Nekadašnji frontman Azre i jedna od najkarizmatičniojih osoba s prostora bivše Jugoslavije, Johnny Štulić, dao je ekskluzivni intervju za Spektar, subotnji prilog Slobodne Dalmacije.Štulić živi u Nizozemskoj sa suprugom socijalnom radnicom i rijetko govori za medije. Bavi se prevodilačkim radom, igra nogomet i svira. Strašno je ljut na čelne ljude Croatia Recordsa koji mu nisu isplatili golemi novac koji mu duguju na ime autorskih prava kao jednom od najproduktivnijih autora yu-diskografije svih vremena.

O trenutnoj zanimaciji…    Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.Smatra se da se novi prijevodi moraju raditi svakih sto godina ili svake tri generacije. Toliko se, naime, jezik promijeni. Da ideš sada čitati nešto staro sto godina, ne bi ti to bio toliki problem, ali nešto staro dvjesto godina – teško bi se snašao jer se jezik mijenja.Završio sam sve, ali sada trebam tipkati. To je u šesnaestercu. Stavio sam Tukidida u šesnaesterac, Historija Peloponeskog rata. Dokon čovjek inače radi svakakve pizdarije… kako da ti objasnim? To je ogroman rad. Bojim se da se nikada iz toga neću izvući.

O šutnji za medije…       Zbog toga što mi izvrću riječi. Ono što o sebi nalazim je devedeset posto izmišljeno. Nikada nisam rekao: Oni su nas klali sad ćemo mi njih. To se uvriježilo, a izmišljeno je, to uopće nisu moje riječi! Dosta je da promijeniš zarez, pa da se izmijeni kontekst.Još od 1980.-1981. su mi izmišljali izjave. Pola stvari je bilo izmišljeno i onda digneš ruke od toga. Ne želim više ništa objašnjavati… Možeš li ti graditi nešto na mokrom tlu? Krivo su stvari postavljene od samog početka. Sigurno je da sam ja prvi opljačkan, a vi ste ostali došli na red kasnije. Ali za vas nije ni važno, jer ja s tim sredstvima radim nešto dobro, a vi nećete nikada ništa napraviti. Nisam ja napravio ni lovio novce.

"Radim za sebe"    Kakvi bakrači, kakvi izdavači, radim za sebe, nemam izdavača.

O sviračkom "treningu"...Ne čudi me što mi ne vjeruješ, čitav život mi nitko ne vjeruje. To što si čitao, nije točno. Sviram, kad sviram, šezdesetak tema, ali sve su nove. To radim jer ih moram prosviravati da ih ne zaboravim. Dvadesetak je narodnih, desetak obrada i tridesetak mojih.

Imam namjeru snimiti, naravno, ali nemam konkretne planove. Eto, sad ste me natjerali da govorim i već zvučim kao Brega. Nije ni on bez veze, valjda ste i njega tako natjerali.

"Zašto me petljate s Hrvatskom?"     Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?

To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.

Dugujemo mi tebi. Hrvatska ide u EU, moramo imati čiste račune, pa bi nam ti mogao postati problem u zatvaranju pregovora.
To može biti problem, ali to nema veze sa mnom, ja uopće za to nisam kriv. Govorio sam to prije dvadeset godina… Druga stvar je – ja nemam ništa s Hrvatskom! Oni rade kriminal, a ne ja. Duguju mi, otprilike, 12 milijuna eura.

O odvjetnicima...Tko će mi dati pare za odvjetnika? To je skupo. Ne možeš se ni tužiti bez para. Uostalom, to nije moj posao. Radim svoje, radim ono što znam, a to ne znam. Putovi novca, to ne znam, ali novac se temelji na vjeri… To će oni sami riješiti, ostavljam to njima.

O Croatia Recordsu…  Croatia Records nema nikakvih prava na moje albume jer su ugovori s Jugotonom bili napravljeni samo na šest mjeseci. To je sve samo moje vlasništvo, oni nisu uložili baš ništa. Barem im ja nisam nikada ništa potpisao. Croatia Records je velika firma, stupovi društva. Znaju oni dobro što rade. Trčat će njihovi odvjetnici okolo. Vidiš da sada sve zovu oko ugovora.

Znači, Croatia Records te zvala?
Ma ne, ne mene, nego svakoga drugoga. Prije nisu nikada potpisivali ugovore, a sada potpisuju jer pušu i na hladno. Druga je stvar što nikoga dobrog nemaju. Nisu nikada ni imali. Lažu čim zinu isto kao što i Hrvatska laže čim zine.

O "skidanju" Azre s Interneta…Osobno me ne smeta kada ljudi to rade za sebe ili ako nekom daruju. Ali ne smijete to prodavati!

Kratka biografija                                Branimir Štulić Johnny rođen je u Skopju 11. travnja 1953. godine. Otac mu je bio vojno lice, pa se obitelj često selila. Srednju školu je pohađao u Zagrebu, a studirao je na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu. Od 1989. nastupa pod svojim imenom uz pratnju Sevdah Shuttle Banda. Vlasnik je tvrtke za zaštitu autorskih prava Azra Music.  Do osnivanja Azre 1977., Štulić je nastupao svirajući akustičnu gitaru i izvodeći pjesme Beatlesa, narodne, regtime i starogradske, koje će kasnije snimiti s Azrom. Grupa koju je osnovao se prvobitno zvala Balkan Sevdah Band. Štulićeva najznačajnija djela nastala su u razdoblju od 1979. do 1984. godine. (Slobodna Dalmacija)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku