hamburger-icon

Kliker.info

Jesse Ventura : Dick Cheney je kukavica i jastreb kokošar

Jesse Ventura : Dick Cheney je kukavica i jastreb kokošar

14 Maja
17:45 2009

Jedna od najživopisnijih pojava američke političke scene, bivši specijalac, hrvač i glumac Jesse Ventura izrekao je svoje mišljenje o unutarstranačkim sukobima u Republikanskoj stranci, i u tim previranjima zauzeo stranu bivšeg državnog tajnika u prvom Bushovu mandatu, generala Colina Powella, i vrlo oštro napao bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja. Ventura je bivši pripadnik specijalnih postrojbi (mornaričkih SEAL-ova) koji je tijekom rigorozne obuke prošao i kušnju tzv. waterboardingom, onim oblikom mučenja koji je Cheney dopustio u ispitivanju zarobljenika u "ratu protiv terora"; upravo to je jedna od brojnih stvari koje on zamjera bivšem potpredsjedniku. Nakon vojske Ventura je postao zvijezda ringa u profesionalnom hrvanju, a imao je i nekoliko zapaženih filmskih uloga, od kojih je najpoznatija ona u "Predatoru" Johna McTiernana iz 1987. Tu je Ventura, poznat po nadimku "The Body", skoro zasjenio čak i Arnolda Schwarzeneggera scenama poput one u kojoj se brije na suho, lovačkim nožem, i replikama poput one (nakon ranjavanja): "Nemam sad vremena krvariti!" .

A čak i prije Schwarzeneggera, Jesse Ventura se dao u politiku i od 1999. do 2003. bio je guverner savezne države Minnesote (nije se kandidirao ni na listi republikanaca ni demokrata, već kao neovisni kandidat). Prošle godine je, iskazujući podršku republikanskom kandidatu Ronu Paulu, Ventura najavio da bi se čak mogao upustiti i u predsjedničku kanidaturu, riječima: "Ako se Amerika pokaže dostojnom, 2012. pružit ćemo joj utrku koju neće zaboraviti!" Kao bivšem vojniku, Venturi je desna opcija bliža, ali isključivo umjereno desna, i ono što ga je potaklo na javni istup bila je Cheneyjeva podrška Rushu Limbaughu, zadrtom konzervativnom voditelju talk-showa za kojeg je Colin Powell rekao da svojim tiradama ponižava Republikansku stranku, koja bi se trebala pomaknuti bliže političkom centru i dalje od ekstremnog desničarenja.

– Ako moram birati što znači biti republikanac, ja bih se složio s Rushom Limbaughom. Po mojem shvaćanju, Powell je već napustio stranku. Nisam znao da je on još uvijek republikanac – izjavio je Cheney aludirajući na činjenicu da je na izborima 2008. Powell podržao Obamu. Upravo je napad na Powella izazvao Venturu, koji se na CNN-u kod Larryja Kinga obrušio na Bushova potpredsjednika: – Nemam nimalo poštovanja prema Dicku Cheneyju. To vam je tip kojem je pet puta prihvaćeno odgađanje vojske u Vijetnamskom ratu. On je očito kukavica… A sad je chicken hawk (jastreb kokošar, podrugljiv izraz za ratoborne civile). Sad je on taj veliki čvrsti frajer koji želi tvrdu politiku. A on je tip koji je odobrio svo ono mučenje, waterboarding, nazvavši to "pojačanim ispitivanjem". To je mučenje, to je utapanje. Ovako ću vam reći, dajte mi water board i Dicka Cheneyja, i za sat vremena on će meni priznati da je ubio Sharon Tate. Ventura je ponovio da je lako naređivati mučenje drugih, a teško služiti domovini pod oružjem, i da zato on ne drži stranu "kukavice" Cheneyja već "ratnog heroja" Powella i umjerenih republikanaca: – Pogledajte Dicka Cheneyja koji je bježao i sakrio se od Vijetnamskog rata. Ja nimalo ne poštujem Dicka Cheneyja. Osjećam golemo poštovanje prema generalu Colinu Powellu. (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku