hamburger-icon

Kliker.info

Jerko Lijanović : Vanredni izbori su jedino riješenje

Jerko Lijanović : Vanredni izbori su jedino riješenje

04 Januara
06:47 2009

Gost prvog ovogodišnjeg »Dnevnika D« bio je Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik u državnom Parlamentu, potpredsjednik Udruženja poslodavaca BiH i potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.Odgovarajući na pitanje urednika »Dnevnika D« Sanjina Bećiragića s kim je u vladajućoj šestorci u najboljim odnosima, Lijanović ističe da s vladajućom šestorkom nema saradnje "jer oni ne podržavaju zaštitu domaće proizvodnje i stvaranje ambijenta da se u BiH bolje živi". "Rezultat njihovog rada je, među ostalim, vanjskotrgovinski deficit u prošloj godini od blizu deset milijardi maraka. Taj je novac uzet našim građanima i poklonjen građanima nekih drugih zemalja, a prije dvije godine je taj deficit bio šest milijardi. Na današnji dan 2007. godine prihvaćeni su programski ciljevi na osnovu kojih su podijeljene fotelje u Vijeću ministara BiH. Međutim, od 15 točaka koje su tad potpisane nijedna još nije realizirana, a deficit je porastao", kaže Lijanović.
"Vlast u BiH je u službi stranih lobija i to je evidentno", ističe Lijanović, "posebno u službi susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, jer od deset milijardi maraka deficita u prošloj godini oko tri milijarde otpadaju na Srbiju i Hrvatsku." Lijanović ističe da su to zemlje s kojima je BiH prije imala suficit. "Ovo vijeće ministara ne radi u interesu građana BiH već u interesu građana susjednih zemalja i bilo bi korektno da su u vladama susjednih zemalja, da kod njih primaju plaću."
Ukidanje carina na 11.000 proizvoda iz EU značajno će utjecati na domaću proizvodnju. Rješenje je, kaže Lijanović, primjenjivati sporazum CEFTA onako kako je potpisan jer je on predvidio zaštitne mjere. "Međutim, uvozni lobiji rade u sprezi s vlasti koja ne želi zaštititi domaću proizvodnju, a istovremeno se toj istoj proizvodnji ne daje poticaj – kako bi se ona onesposobila i time izgubila tržišnu utakmicu u BiH. Hrvatska i Srbija će ove godine izdvojiti za poticaj svojih proizvodnji preko milijardu konvertibilnih maraka, isto su uradili i prošle godine, a Federacija BiH će izdvojiti 50 miliona", ističe Lijanović. "Vanredni izbori su jedino rješenje – da građani izaberu kompetentne ljude koji će moći ovu zemlju voditi naprijed. Inzistirat ćemo na tome, a ukoliko se oni ne dogode, trpjet će građani kroz male plaće i penzije, nedovoljno radnih mjesta…", kaže Lijanović. Što se tiče izbora za gradonačelnika Mostara, Lijanović napominje da su građani Narodnoj stranci Radom za boljitak dali najveću podršku na izborima i da je ona ponudila kandidata. "Ponudili smo kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Time smo dali mogućnost da SDA podrži tog kandidata i da gradonačelnik bude Bošnjak jer smatramo da bi bilo principijelno da ako imamo rotaciju na razini države da rotacije bude i u Mostaru. Ako HDZ i SDA ponude drugačije rješenje, bit ćemo konstruktivna opozicija i od građana ćemo tražiti još veću podršku kako bismo na narednim izborima bez ičije potpore mogli provesti načela stranke NSRzB."
Komentirajući izjavu Nebojše Radmanovića da je najbolje rješenje za Hrvate u BiH treći entitet, Lijanović kaže da treći entitet nije moguć i to znaju i ostale hrvatske stranke koje, bez obzira na to, ponavljaju priču o trećem entitetu.Porez na dohodak će dodatno uništiti budžet građana, smatra Jerko Ivanković Lijanović, jer građanima u ovako teškoj situaciji ne trebaju novi nameti. "Plaće bi u potpunosti trebalo osloboditi poreza jer imamo katastrofalnu poresku politiku. Imamo najmanji porez na luksuz u regionu, a imamo najveći porez na plaću."  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku