hamburger-icon

Kliker.info

Jeffrey Sachs: Nikada nisam vidio tako tešku političku situaciju kao sada

Jeffrey Sachs: Nikada nisam vidio tako tešku političku situaciju kao sada

25 Juna
15:09 2018

Globalna kriza koncepta razvoja postala je izazov kojeg je nemoguće izbjegavati i sve države, pa tako i one na Balkanu sada imaju posljednju priliku preduzeti korake kako bi spriječile sukobe neviđenih razmjera i uništenje civilizacije kakvu poznajemo, kazao je u ponedjeljak u Sarajevu Jeffrey Sachs, američki ekonomista i profesor na univerzitetu Columbia, poznat po zalaganju za ujednačeni ekonomski razvoj i suzbijanje siromaštva, ali i po oštrim kritikama na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sachs ni u Sarajevu nije štedio kritike na Trumpov račun, kazavši kako vjeruje da je aktuelni američki predsjednik “mentalno nestabilna osoba”, koja je jasan proizvod kriznog stanja širom svijeta, pa tako i u SAD-u.

Sachs je tokom karijere bio profesor na prestižnom harvardskom univerzitetu, a jedna od zanimljivijih epizoda iz njegovog života je ona od 1991. do 1994. godine, kada je bio savjetnik Mihaila Gorbačova te Borisa Jeljcina u pokušajima da se u tranzicijskom SSSR-u, odnosno Rusiji, što prije uvede tržišna ekonomija.

Promocija dokumenta ‘Agenda 2030’

Američki magazin Time dva puta ga je uvrstio na popis 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, dok ga je britanski Economist 2011. godine opisao kao jednog od tri najznačajnija svjetska ekonomista prvog desetljeća 21. stoljeća.

U Sarajevu je boravio kako bi promovirao dokument poznat po nazivu “Agenda 2030”, a riječ je o popisu od 17 ciljeva definiranih u okviru struktura Ujedinjenih naroda s ciljem jačanja svjetske ekonomije i suzbijanja nejednakosti i siromaštva.

Sachs je na razvoj tih planova radio i kao posebni savjetnik dva generalna sekretara UN-a zadužen za borbu protiv siromaštva i rješavanje problema dugova nerazvijenih država, a u Sarajevu je govorio o provodivosti ciljeva iz “Agende 2030” na području zapadnog Balkana.

Na sarajevskom je predavanju kazao kako su ovo teška vremena i stoga je velika potreba za saradnjom i politikom koja bi osigurala napredak.

Takve politike, kako ocjenjuje, sada nema, a politika koju vodi SAD sada je najgora od svih koje je vidio tokom cijelog svog života.

Nejednakosti se povećavaju

“Nikada nismo vidjeli tako tešku političku situaciju kao sada”, kazao je Sachs, dodajući kako stvari ne stoje bolje ni u Evropi, gdje se EU sučeljava s velikim podjelama.

O Balkanu je u tom kontekstu govorio kao o regiji od Slovenije pa sve do Crnog i Egejskog mora.

I za tu regiju je kazao kako za nju vrijedi konstatacija da je zajednički izazov održivi razvoj i znači poboljšanje životnog standarda uz smanjenje siromaštva, socijalnu pravdu i suživot u svijetu različitosti te očuvanje okoliša.

Današnje vlade, kaže Sachs, uglavnom provode vrijeme u sukobljavanjima umjesto u saradnji i nevjerovatno je koliko se resursa i energije troši u njihovim bespotrebnim sukobima.

Pri tome se nejednakosti povećavaju, umjesto da se smanjuju, a stanje okoliša sve više pogoršava.

Podsjetio je kako su 193 države-članice UN-a 2015. godine usvojile “Agendu” 2030 upravo kako bi se suočile s takvom realnošću, a slijed toga je bio Pariški sporazum o klimi, jer je postojala spremnost za globalnu saradnju u ispunjenju postavljenih ciljeva.

‘SAD bogate, nefer i neodržive’

Sachs upozorava kako danas gotovo da nema mjesta na planeti koje osigurava samoodrživi razvoj uz pravednu socijalnu politiku i brigu o okolišu.

Iznimka je donekle Skandinavija, gdje je vidljivi ekonomski napredak, ali i jačanje socijalne pravde, pri čemu Danska, Norveška i Švedska, kao “najzelenije” na svijetu, jasno nastoje smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.

Ističe kako je skandinavski model najbliži idealu održivog razvoja kojeg bi drugi trebali slijediti, a kao drugi ekstrem spominje upravo SAD, kao “bogate, nefer i neodržive”.

Dodaje kako mu je nevjerovatno da sadašnji američki predsjednik kaže kako ga uopće ne zanima problem upotrebe fosilnih goriva kao zagađivača.

“Trump je neznalica i pokvarenjak, a politika [u SAD-u] je korumpirana”, kazao je Sachs, dodajući kako se to dnosi na cijelu Republikansku stranku.

SAD, kojim upravljaju moćni lobiji, poput naftaškog, vojne industrije i finansija, više nikome ne može biti uzor demokratske zemlje.

Četiri ključna izazova za Balkan

Sachsova je konstatacija kako treba misliti o svijetu kakvog trebamo, a ne o onome u kakvom smo sada.

Konstatirao je kako je potrebno šest krupnih promjena da bi se u tome uspjelo.

Prva je kvalitetno obrazovanje, uz nove poslove i rast; druga je upotreba “čiste” energije i industrije; treća kreiranje “pametnih” gradova i prijevoza; četvrta poboljšanje zdravstvenog sistema; peta održiva proizvodnja hrane koja će biti zdrava i prestati ubijati ljude, odgovorno korištenje zemljišta i okeana; šesta promjena je odgovorni razvoj digitalnih tehnologija i e-vlade, pri čemu je posebno nužno spriječiti zloupotrebe.

Sachsova poruka je kako regija Balkana pred sobom ima četiri ključna izazova: osigurati stanovništvu obrazovanje nužno za obavljanje kvalitetnih poslova; očuvati stabilnost okoliša, jer se hitno mora smanjiti zagađenje, koje je zabrinjavajuće; mora osigurati upravljanje socijalnim razlikama; efikasno se suočiti s geopolitičkim rizicima.

U obrazovanje se mora više ulagati, baš kao i u programe istraživanja i razvoja.

Širenje EU-a je dobra ideja

“Ova regija u to ne ulaže dovoljno”, upozorio je Sachs, koji je podjednako zabrinut zbog izvjesnih klimatskih promjena, s obzirom na prognoze kako će se u narednih 40 godina dramatično povećati nivo mora, a istovremeno će klima na Balkanu postati sve više sušna.

Pozvao je da se kao hitna mjera što prije okonča upotreba uglja i okrene se drugim energetskim izvorima, poput hidropotencijala.

Geopolitički rizici za Balkan također ostaju izazov, a Sachs je odlučni zagovornik članstva cijele regije u EU i tvrdi kako to daje ogromne prednosti, a ostanak izvan šteti, pa je kao dokaz naveo primjere uspješnog razvoja u proteklim desetljećima poput onih iz Slovačke i Mađarske.

Širenje EU-a za Sachsa je bez ikakve rezerve bilo dobra ideja, ali ne misli isto i o širenju NATO-a, jer smatra kako je SAD, gurajući taj projekat svojevremeno, “bio preglup” da bi ostavio otvoren prostor ka Rusiji.

Konstatirao je kako je izbjeglička kriza uzdrmala Evropu, ali je istakao kako su njen uzrok ratovi koje su sve redom prouzrokovale Sjedinjene Američke Države, a zbog toga sada pate drugi.

“Evropa je sada zbog toga duboko podijeljena, ali i u SAD-u imamo isti tip krize, jer i bez ratova izbjeglice dolaze zbog nasilja u centralnoj Americi”, kazao je Sachs.

‘Kinezi su sve stariji’

Izbor Trumpa dokaz je nesposobnosti suočavanja SAD-a s različitostima i tu su prevagnuli slabo obrazovani bijeli birači.

Sachs tvrdi kako je u takvim okolnostima izvjesno da će Kina u naredna dva desetljeća postati vodeća svjetska ekonomija i drži kako niko ne treba strahovati da bi to predstavljalo neku vrstu vojne prijetnje.

Tu ocjenu zasniva na konstataciji kako stanovništvo Kine postaje sve starije, pa će polovinom stoljeća Kinezi u prosjeku biti stari po pedesetak godina.

Ljudima u tim godinama, kako je zaključio, nikako nije do ratovanja.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku