hamburger-icon

Kliker.info

Jednoglasno protiv podjela : PIC osudio skup podrške haškim optuženicima u Mostaru

Jednoglasno protiv podjela : PIC osudio skup podrške haškim optuženicima u Mostaru

06 Juna
19:14 2017

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su osudili događaj nazvan “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a”, koji je najavljen za 8. juni u Mostaru.

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promoviranja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam, te provokativnu upotrebu simbola, saopšteno je iz OHR-a.

– Ne treba praviti nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedice imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija, navodi se.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvjereni da oni koji podržavaju ovakve skupove, čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu sa evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklariranim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i sudjelovanju u demokratskim procesima, navodi se u saopštenju PIK-a.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku