hamburger-icon

Kliker.info

Jednoglasna podrška Francuskoj : Savjet bezbjednosti UN donio rezoluciju o borbi protiv Islamske države

Jednoglasna podrška Francuskoj : Savjet bezbjednosti UN donio rezoluciju o borbi protiv Islamske države

21 Novembra
05:48 2015

FranceUN1Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je u petak uveče usvojio prijedlog rezolucije Francuske u kojoj se sve zemlje svijeta pozivaju da pojačaju i koordiniraju akcije za spriječavanje novih terorističkih napada Islamske države i drugih ekstremističkih grupa.

Rezolucija je donijeta sedam dana  dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130, a ranjeno više od 300 ljudi, a usvojena je jednoglasno.Nacrt rezolucije izradila je Francuska, a u tekstu se apeluje na članice UN da udvostruče i koordinišu napore kako bi se spriječili teroristički napadi Islamske države i drugih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozdravio je usvajanje rezolucije i istakao da to pokazuje odlučnost svijeta da se suprotostavi džihadistima IS.

“Sada je važno da se sve zemlje na konkretan način posvete toj borbi, ili kroz vojnu akciju, traganje za političkim rješenjem ili borbu protiv finansiranja terorista”, rekao je Fabijus.

AFP navodi da rezolucija ne daje odobrenje niti pravnu osnovu za vojnu akciju i upotrebu sile, ali francuske diplomate smatraju da će ona obezbjediti značajnu političku podršku za kampanju protiv IS.U rezoluciji se najoštrije osuđuju napadi u Parizu i Bejrutu, a pominje se i nasilje u Tunisu, Turskoj i Egiptu.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku