hamburger-icon

Kliker.info

Jasno svima pa i Dodiku : Referendum o odcjepljenju RS-a bio bi povod za stravični rat u BiH!

Jasno svima pa i Dodiku : Referendum o odcjepljenju RS-a bio bi povod za stravični rat u BiH!

22 Marta
06:13 2014

Dodikface3Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik ovih dana maksimalno izrabljuje u dnevno-političke svrhe zapaljivu situaciju u Ukrajini i jednostranu proceduru pripajanja Krima Rusiji. Dodik je javno pozdravio održavanje referenduma na krimskom poluotoku i potez Rusije da prizna rezultate izjašnjavanja građana Krima i njegovo pripajanje toj “matičnoj” zemlji. I svoj nedavni posjet Rusiji Milorad Dodik je iskoristio da pozdravi odcjepljenje Krima. Također, i zadnji susret s ruskim veleposlanikom u BiH Kharchenkom vrlo agresivni, a po mnogima i neoprezni, Dodik je iskoristio za promoviranje svoje potpore ruskim vlastima i “demokratskoj volji” ruske zajednice u Ukrajini.

Naravno, moćnoj Rusiji je apsolutno beskorisna bratska potpora iz Banje Luke, kao što je neće pogoditi niti sankcije iz Crne Gore, ali Milorad Dodik slučaj Krima izrabljuje za svoju izbornu kampanju u BiH. On referendum i odvajanje Krima od Ukrajine uspoređuje s pozicijom RS-a unutar BiH i prilagođava svojim iluzornim snovima o odcjepljenju toga entiteta. Forsiranjem teze kako su referendum i pripajanje Krima Rusiji legitimna odluka utemeljena na međunarodnom pravu, predsjednik RS-a potpaljuje scenu i podiže narod u svom entitetu sugerirajući javnosti kako zapravo i RS ima pravo na održavanje referenduma pa i pripajanje Srbiji i to po međunarodnome pravu.

Zavjere

Naravno, to su dvije apsolutno neusporedive povijesne, pravne i političke činjenice preko kojih Milorad Dodik pred izbore želi sebe promovirati u lidera koji će RS povesti ka končanom odcjepljenju od BiH. Politikantska je računica preoteti što više bodova od nadolazeće oporbene prijetnje koju je režim u Banjoj Luci davno proglasio međunarodnim slugama u zajedničkom kovanju zavjere protiv srpske. Koliko kod “mrzio” državu i koliko god se u njoj gušio i osjećao tjeskobu, svjestan je Dodik da je to u ovakvim odnosima u BiH nemoguće uraditi bez oružanih sukoba, ali njemu slučaj Krima treba za izbornu kampanju. Izvan je svake dvojbe i to bi jednom za svagda trebalo svim akterima biti jasno, pa i narodima, raspisivanje referenduma o odcjepljenju RS-a, pa i bilo kojeg drugoga područja u BiH, izazvalo bi novo stravično krvoproliće u zemlji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ili krivo vaga svjetske prilike i raspored moći ili nekorektno namjerno manipulira ljudskim emocijama vodeći se neoborivom činjenicom da bi se na eventualnom referendumu za odvajanje RS-a od države BiH izjasnilo više od 90 posto stanovnika toga entiteta. Ljudske glave su podložne ispiranju mozgova i lako zapaljive, ali tim zaslijepljenim mentalnim sklopovima se moraju otvoriti oči i pošteno kazati kako je RS nastao u Daytonu uz isključivu volju i jamstvo najmoćnijih svjetskih sila, a ne zaslugom Slobodana Miloševića ili Milorada Dodika. To de facto nije povijesna nacionalna ili državna kategorija koja je u nekom trenutku od nekoga na silu otrgnuta pa je sada treba končano vratiti i pripojiti matici. Ali, Amerika i europske zemlje nisu pri tome stale iza RS-a već iza suvereniteta države BiH. Treba li podsjećati Dodika da je Bill Clinton zaustavio hrvatske snage 20 kilometara nadomak Banje Luke. Da to nije učinio lider najjače svjetske sile, pitanje je bi li danas uopće i bilo RS-a. Ozbiljni analitičari će se lako složiti kako je i za RS vrlo osjetljivo pa i rizično Dodikovo jednostrano svrstavanje na stranu Rusije što bi moglo naići na negativnu reakciju Amerike i EU-a.

Posljedice za RS

Zapad će možda tolerirati Dodikove verbalne istupe potpore referendumu i odvajanju Krima, svjesni da je izborna godina, međutim, nakon parlamentarnih izbora će zapadne sile sigurno prijeteći zamjeriti predsjedniku RS-a na potpori Rusiji za koju Amerika i EU drže da je silom prekršila međunarodno pravo i sporazum o nepovredivosti teritorija suverene Ukrajine. Kako se Rusija već suočava sa sankcijama i one mogu samo biti još oštrije, osobito ako se ruska vojna aneksija proširi na neke druge ruske zajednice u državama okruženja, i Milorad Dodik nepromišljeno preuzima rizik određenih mjera prema RS-a. Sve to, naravno, pod uvjetom da on pobijedi na sljedećim izborima.

Jer, u dubini duše međunarodna zajednica očekuje drukčiji rasplet pa je i to vjerojatno razlog što za sada nema otvorenih i žešćih osuda istupa Milorada Dodika i njegovom davanju potpore odcjepljenju tisućama milja udaljenoga Krima od Ukrajine. Američka diplomacija je odavno zaledila komunikaciju s Dodikom, a njegovo prkošenje i prijetnje referendumom samo će dodatno navući bijes i pokrenuti ubojite mehanizme koji bi mogli puknuti po leđima nevinih i zavedenih ljudi. Nije mali broj intelektualaca i u RS-u koji su prepoznali mudre i razborite poruke Aleksandra Vučića i drugih čelnika u Srbiji oko komplicirane situacije u Ukrajini i američko-europskih i ruskih odnosa, kojima nigdje nisu zatvorili vrata iako nije teško dokučiti na čiju stranu idu osobne simpatije.

Anton Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku