hamburger-icon

Kliker.info

Jasna poruka Društva novinara BiH i OSCE-a : “Istražiti prijetnje i zaštititi Martinu Mlinarević”!

Jasna poruka Društva novinara BiH i OSCE-a : “Istražiti prijetnje i zaštititi Martinu Mlinarević”!

19 Avgusta
18:26 2019

Duštvo novinara BiH pozvalo je nadležna tijela da provedu istragu o prijetećim porukama koje spisateljica i kolumnistica Martina Mlinarević dobiva na društvenim mrežama, s obzirom da je vlasnike profila na društvenim mrežama moguće identificirati. Istim povodom reagiraala je i misija OSCE-a u BiH.

Društvo novinara navodi da su poruke upućene nakon što je Mlinarević objavila na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz tog grada i sponzora festivala. Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti tog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova.

Iz Društva ističu da se u porukama koje dobiva direktno vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom, što sve utiče i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete.

– Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležna tijela obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima FBiH. Također apeliramo na Vijeće za štampu da poduzmu sve aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije sa javnostima što je moguće više zaštiti od svih vrsta nasrtaja, a posebno uključujući govor mržnje. Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama – priopćeno je iz Društva novinara BiH.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osuđuje svaki oblik nasilja i prijetnji upućenih novinarki i spisateljici Martini Mlinarević. Jedna od odlika demokratskih društava je da ona dozvoljavaju puno uživanje temeljnih sloboda, uključujući tu slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, kao i ravnopravno učešće muškaraca i žena u javnom životu, navedeno je u reakciji Misije OSCE-a.

Bh. književnica Martina Mlinarević Sopta na svom Facebooku profilu objavila je uvreda koje su joj upućene nakon što se svojevoljno povukla s programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Ona se na ovaj potez odlučila nakon što su organizatori manifestacije dobivali prijetnje zbog najave promocije njene knjige “Huzur”.

Iz Misije OSCE-a u BiH su u reakciji na prijetnje upućene Mlinarević Sopti istakli da “iako je konkstruktivna kritika pisane riječi poželjna, nedavni događaji doveli su Mlinarević u opasnost”.

“Pozivamo nadležne institucije u BiH da zaštite gospođu Mlinarević, reaguju na ugrožavanje lične slobode i sigurnosti svih novinara, te stvore uslove u kojima će novinarke moći obavljati svoje radne zadatke na ravnopravnoj osnovi, bez šovinizma i predrasuda”, poručuju iz Misije OSCE-a.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku