hamburger-icon

Kliker.info

Jasna poruka aktuelnoj vlasti : Borci ne odustaju od zahtjeva, ostala blokada kod Tuzle

Jasna poruka aktuelnoj vlasti : Borci ne odustaju od zahtjeva, ostala blokada kod Tuzle

01 Marta
13:24 2018

Bivši borci koji su od juče u podne blokirali saobraćaj na nekoliko ključnih puteva u BiH su nakon jutrošnje deblokade saobraćaja na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralnom putu M17 kod Zenice, okončali i blokadu puta na planinskom prevoju Ivan-sedlo, puta Doboj – Sarajevo u mjestu Karuše. Još uvijek je blokiran put na petlji Šićki Brod u Tuzli.

Federalno ministarstvo policije danas se oglasilo saopštenjem u kojem navodi da je jučerašnja i sinoćnja blokada ključnih raskrsnica bila osmišljena akcija s ciljem da se izazove opšta nesigurnosti i ugrozi javni red i mir.

Borci na prevoju Ivan-sedlo su odblokirali saobraćaj nakon što su na mjesto blokade stigli pripadnici Federalne uprave policije (FUP). Dogovori o deblokadama postignuti su razgovorom, bez upotrebe sile, prenosi portal Klix.

Vlado Marušić iz Udruženja zaboravljeni branitelji Zeničko-dobojskog kantona za Klix.ba je kazao da su borci “identificikovali krivca za situaciju u kojoj se nalaze, te da će u narednom periodu sve snage preusmjeriti na sjedišta Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

“Ljudi su negodovali zbog blokada, ali mi nismo drage volje cijelu noć bili na snijegu. Na to nas je natjerala zakonodavna vlast u Federaciji BiH i Edin Mušić (predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH). Pokazali smo intoleranciju braniteljske populacije koja je sistemski ignorisana 23 godine. Glavni krivac za stanje boračke populacije, odlazak mladih i nezaposlenost je SDA, djelimično HDZ i SBB. Vidjeli smo sinoć na konferenciji za medije, sve SDA kadar. Pokazali su da se pitaju za sve u FBiH”, kazao je Marušić.

Policija na području Opštine Doboj Jug nadgleda protest
Policija na području Opštine Doboj Jug nadgleda protest

Zbog protesta demobilisanih boraca u Federaciji BiH, hiljade građana je bilo zaglavljeno u kilometarskim kolonama na nekoliko magistralnih puteva. Putnici koji su putovali ili se vraćali iz Zenice, Tuzle, Sarajeva ili Mostara, čekali su, odnosno i dalje čekaju u kolonama.

Formiran je štab na nivou FUP-a, a hitno je zasijedala Vlada Federacije. Na vanrednoj konferenciji za novinare premijer Fadil Novalić rekao kako će vlast pozvati organe reda da omoguće slobodu kretanja.

“Ukoliko protivzakonita blokada bude nastavljena, a zabranjeno je onemogućavati kretanje građana i privredne aktivnosti, mi ćemo pozvati organe reda da građanima Federacije omoguće slobodu kretanja. Pozivamo ovu grupu da dođu u Vladu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti koje imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se ovo rješava”, rekao je Novalić.

Predstavnici boračkih udruženja proveli su noć na otvorenom na minus 15 stepeni
Predstavnici boračkih udruženja proveli su noć na otvorenom na minus 15 stepeni

Novalić je kazao da je do sada na popravljanje stanja u boračkoj populaciji potrošeno 11 milijardi maraka i da Federacija BiH u finansijskom smislu ne može više podnijeti, te da je neko ko je osmislio proteste postavio tako visoke zahtjeve koje FBiH ne može izvršiti.

Borci koji su počeli proteste u srijedu prije podne traže uvođenje boračkog novčanog dodatka, uspostavljanje jedinstvenog registra boraca, te ukidanje budžetskog finansiranja boračkih organizacija.

Premijer Federacije BiH smatra da neko kreira haos na koji se ne može dati rješenje. Dodao je da je vlast spremna na pregovore i da stoji na raspolaganju.

“Niko ne tvrdi da u 650 miliona maraka nema pogrešno usmjerenih sredstava, ali da se i to može korigovati”, kazao je on.

Rekao je i kako je Vlada donijela registar boračke populacije, što je stalno bio jedan od zahtjeva boraca, pa i sada se taj razlog navodi povod za blokadu puteva.

“Registar boraca je usvojen. Oni traže da je javno objavi, ali to ne možemo zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka”, rekao je Novalić.

Iz Vlade Federacije pozvali su nezadovoljne pripadnike boračke populacije na pregovore i na obustavljanje blokada širom Federacije. Uputili su apel i u ime djece koja su, kako je rečeno, praktično zarobljena u automobilima, u kilometarskim kolonama.

Temperature su se na mjestima blokade spuštale i do minus 15 stepeni, a hiljade građana, na više puteva širom Federacijee bilo je zarobljeno u kilometarskim kolonama.

Formiran je štab na nivou Federalne uprave policije, a policija preduzima mjere da ne dođe do esklacije, rekao je Mevludin Halilović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

”Imamo plan djelovanja, ali pošto se radi o čitavoj Federaciji, naše aktivnosti će biti usklađene s aktivnostima ostalih policijskih agencija, kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije”, dodao je on.

Bivši borci uputili jasnu poruku: Nećemo odustati
Bivši borci uputili jasnu poruku: Nećemo odustati

Nezadovoljni borci traže ispunjenje Rezolucije iz prošle godine, te zakazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se raspravljati o njihovim zahtjevima.

Borci traže pravo na borački dodatak, izradu zakona o jedinstvenom registru korisnika prava i smanjenje broja boračkih udruženja.

Kako tvrde, iako je u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini učestvovalo oko 270.000 pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), danas je registrovano dvostruko više korisnika ove populacije.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku