hamburger-icon

Kliker.info

Jasna i nedvosmislena poruka Nenada Čanka : Ko podržava Mladića, iskompleksirani je nesretnik

Jasna i nedvosmislena poruka Nenada Čanka : Ko podržava Mladića, iskompleksirani je nesretnik

26 Novembra
23:14 2017

Ratko Mladić je kukavica, bijednik i sramota za svaku uniformu. A ko mu kliče je iskompleksirani nesretnik koji sopstvenu impotenciju pokušava da prikrije bilo čime velikim, pa makar i zločinom, komentarisao je predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i zastupnik u Skupštini Srbije Nenad Čanak, nakon što su igrači nižerazrednog novosadskog fudbalskog kluba “Kabel” na teren izašli obučeni u majice sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu robiju za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

„Gomila otrovnog jada i otpada“, napisao je Čanak na Twitter profilu, prenosi agencija Patria.

Dio političara u Srbiji, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej, te veći dio političara u bh. entitetu Republika Srpska među kojima i entitetski predsjednik Milorad Dodik izjavili su nakon presude da je Mladić za njih heroj, a da je presuda nekorektna i politička.

„Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo da učinimo. Sve se to dešava jer silni svjetski moćnici rade đavolska djela, a mi trpimo posljedice – rekao je Irinej.

Međunarodni eksperti odbacuju bilo kakvu mogućnost da je presuda Mladiću politički motivirana.

Profesor međunarodnog prava iz Ljubljane i potpredsjednik Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES dr. Ernest Petrič ranije je izjavio za agenciju Patria da Haški sud nije nikakav prijeki sud, te da je odbrana Mladića imala godine pred sobom da dokaže njegovu nevinost, ali nije uspjela u tome.

“U Srebrenici su grobovi i kosti ljudi koje niko ne može osporiti”, rekao je profesor Petrič.

U nekoliko bh. gradova koji se nalaze na prostoru entiteta RS također su osvanuli transparenti na kojima je ispisana podrška Mladiću.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Pretresno vijeće I osudilo je 22. novembra Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Izrečena mu je doživotna kazna zatvora.

Mladić je osuđen za genocid i progon, istrebljivanje, ubistvo i nečovječno djelo prisilnog premještanja sa područja Srebrenice tokom 1995. godine; za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja u opštinama širom BiH; za ubistvo, terorisanje i protivpravne napade na civile u Sarajevu; kao i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija kao talaca.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku