hamburger-icon

Kliker.info

Jasmin Mujanović : Ne treba očekivati ozbiljniji angažman SAD-a prema BiH

Jasmin Mujanović : Ne treba očekivati ozbiljniji angažman SAD-a prema BiH

18 Aprila
15:59 2018

Naslijeđe Daytona i budućnost BiH i zapadnog Balkana jedna je od tema saslušanja u američkom Kongresu, koje će biti održano pred Potkomitetom za Evropu i Euroaziju.

Politički analitičar sa Instituta Istok-Zapad, doktor političkih nauka i predavač na Elon Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, Jasmin Mujanović za agenciju Patria kaže kako je dobro znati da u Americi još uvijek neko misli na BiH, ali da ne treba očekivati previše.

– Mislim da nam to govori da čak i u ovoj političkoj klimi u Americi ipak postoji dosta elemenata unutar njihovog političkog sistema koji razumiju važnost BiH i Balkana za pojedine vanjskopolitičke prioritete SAD, primarno što se tiče stabilnost Evrope – kaže Mujanović.

On dodaje kako ne treba samo na osnovu ovog saslušanja očekivati neke ozbiljnije promjene u američkom pristupu prema BiH.

– Ipak, ne mislim da možemo očekivati ikakav ozbiljan angažman SAD-a u BiH na osnovu ovog sastanka i ako je sigurno da će ovo služiti kao jedan pokušaj da se pošalje poruka, barem iz Kongresa, da Amerika prati šta se dešava u BiH, da im nije baš svejedno kako se razvija predizborna dinamika, i da bi neki ključni ljudi htjeli da vide veće prisustvo Washingtona u čitavoj to priči. Ali teško je da će se nešto tako dogoditi sa ovom administracijom – istakao je Mujanović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku