hamburger-icon

Kliker.info

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije : “Pandemija nije bi blizu kraja, bićemo još dugo u ovome”

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije : “Pandemija nije bi blizu kraja, bićemo još dugo u ovome”

30 Juna
05:32 2020

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije kaže da pandemija koronavirusa “nije bi blizu kraja” i da se u svijetu ubrzava širenje zaraze.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Tedros Adanom Gebrejesus naveo je da je u utorak tačno šest mjeseci od kada je zdravstvena agencija UN prvi put obavještena o žarištu slučajeva netipične upale pluća u Kini, što je bio prvi znak za uzbunu.

“Prije šest mjeseci, niko od nas nije znao kakvu će neizvjesnost za cijeli svijet i naše živote izazvati novi virus”, rekao je uz konstataciju da je SZO od tada zabiljžila više od 10 miliona slučajeva i pola miliona žrtava u cijelom svijetu.

 

Tedros je dodao da mnoge zemlje moraju da se zapitaju kako će živjeti sa koronavirusom, nazivajući to “novom normalom”.

Dok su mnoge zemlje uspješno usporile širenje virusa, nisu ga u potpunosti zaustavile, navodi direktor SZO. On dodaje da su neke zemlje zabilježile rast slučajeva zaraze, u pokušaju da otvore svoje ekonomije.

Tedros kaže da to pokazuje da su ljudi i dalje podložni i da virus i dalje ima “prostora da se širi. Surova realnost je da ovo nije ni blizu kraja, bićemo još dugo u ovome”.

SZO će na sastanku ove sedmice  razmatrati napredak u istraživanju koronavirusa i preispitati predstojeće prioritete, naveo je Tedros.

Nekoliko desetina potencijalnih tipova vakcina je trenutno u ranoj fazi ispitivanja, a neke će ući u kasnije faze tokom ljeta.

(Kliker.info- Glas amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku